Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tilbake på «åstedet»

Linda Didriksens samboer viste ingen følelser da han var tilbake på funnstedet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ØRNES (Meløy): Stemningen var dempet da Hålogaland lagmannsretts jurymedlemmer, fagdommere, pårørende, aktorat og forsvarere oppsøkte det mest sentrale av alle steder i «Linda-saken»:

Det antatte åstedet. En sokkelleilighet med adresse Spildervika 45, nær Ørnes sentrum, tretten mil sør for Bodø.

Slik _ eller slik?

Det var her det mest medieomtalte drapet i Norge på denne siden av årtusenskiftet ble begått, natt til 1. juni for tre år siden. Ifølge påtalemyndigheten. Tiltalte nekter blankt. Han hevder Linda forsvant ut døra iført joggebukse og hettegenser, med noen mynter i lomma, for å gå på kiosken.

- Det var ingenting spesielt med denne dagen. Derfor husker jeg ikke mye av den, sa tiltalte i retten.

Han forbinder ingenting spesielt med 1. juni 2000 _ til tross for at han natten i forveien sier han kranglet og sloss med sin gravide kjæreste, for så å bli forsont og stake ut livskursen med henne:

De skulle flytte til Bodø og være foreldre sammen.

Neste dag hevder tiltalte at han våknet sammen med Linda ved 12-tida, og at de deretter tilbragte tre-fire timer sammen med å smårydde og vaske klær.

Før Linda altså gikk for å kjøpe godteri, og tiltalte sovnet på sofaen.

På et tidspunkt da påtalemyndigheten mener han hadde drept henne for flere timer siden.

Steinansiktet

I går, ved 11-tida, så ikke tiltalte ut til å føle det emosjonelt belastende å være tilbake.

Heller ikke da han tre timer seinere omtrent stod på det punktet hvor Linda Didriksen ble funnet drept 1. juni 2001, ett år etter at hun forsvant.

Kvistene og bjørkestammene som Lindas drapsmann hadde brukt til å dekke liket med den gang, lå igjen. Det var noe ensomt, forlatt og stusselig over funnstedet der det lå, i en bortvendt skråning ved Storvikskaret.

Men uten flakkende blikk, uten en tåre, uten en uttrykksnyanse eller fargeforandring i ansiktet, møtte 22-åringen det antatte åstedet, funnstedet og sentrale vitneobservasjonssteder _ der vitnene selv stod oppstilt for å fortelle retten hva de hadde sett for tre år siden.

- Ingen kommentar, sa tiltalte til media. Litt småprat var akseptert. Ingen uttalelser.

- Glad i å spøke

- Min klients følelsesliv er belyst i retten. Jeg viser til hans egen forklaring, sier forsvarer Roald Angell til Dagbladet.

22-åringen har forklart at han regner seg selv som en munter person:

- Jeg har et jevnt stabilt humør og er glad i å spøke med folk. Lage litt moro. Kan nok oppfattes som litt arrogant eller pompøs. Dette går dels på måten jeg uttrykker meg på, og dels på min holdning overfor andre. Men de som kjenner meg, vet hvordan jeg er. Spesielt overfor Linda viste jeg følelser som svært få har sett.

Tiltalte trakk også fram sine reaksjoner på at Linda forsvant:

- Jeg viste ikke følelsene til andre. Jeg ville ordne opp i dem selv. Men mine nærmeste vet hvor hardt det gikk inn på meg.

- Hans personlighet fremstår som helt flat, hevdet aktor Geir Fornebo i Salten tingrett i vinter.

Da ble tiltalte frifunnet. Det kan skje igjen.

PÅ FUNNSTEDET: Tiltalte viste ingen følelser, utover å klø seg litt i hodet, da han sto på funnstedet ved Storvikskaret for aller første gang etter at han eventuelt dumpet liket av Linda.
<P>TILBAKE I LEILIGHETEN: I soverommet (vinduet er delvis skjult bak tiltalte) drepte 22-åringen sin gravide samboer, trolig ved kvelning, mener påtalemyndigheten. Her entrer tiltalte parets bosted. Til høyre politiførstebetjent og aktors bisitter, Arnt Fuglaas. Til venstre jurymedlem Terje Hammarstrøm og lagdommer Inger Lyng.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media