Tilbake på jobb i dag

Budsjettkrisen i USA gravlagt - inntil videre. Statsansatte får etterbetalt for 16 dager hjemme.

 BLE HØRT - I 12. TIME:  Marcia Noboa (65) markerer sin misnøye i Los Angeles onsdag med en sort rose og et klart budskap til Kongressen. FOTO: Lucy Nicholson, Reuters/NTB Scanpix.
BLE HØRT - I 12. TIME: Marcia Noboa (65) markerer sin misnøye i Los Angeles onsdag med en sort rose og et klart budskap til Kongressen. FOTO: Lucy Nicholson, Reuters/NTB Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare timer før den amerikanske statens fullmakt til å ta opp gjeld ved midnatt natt til torsdag, vedtok Kongressen et midlertidig budsjett.

Kort etter undertegnet president Barack Obama loven, og USAs budsjettkrise er over.

- Nå kan vi fjerne denne skyen av usikkerhet fra næringslivet og vårt folk. Forhåpentlig blir det ikke i ellevte time vi gjør dette neste gang, sa Obama på en pressebrif etter at Senatet vedtok kompromissforslaget mellom Republikanere og Demokrater.

Men avtalen er bare en utsettelse, og det er stor fare for at den samme situasjonen med stengt statsapparat og ny stanging i gjeldstaket oppstår igjen rett etter nyttår.

Vil fortsatt stanse helsereformen Republikanerne vil nemlig ikke gi opp å stanse helsereformen, og de mest konservative Tea Party-republikanerne har vist at de ikke nøler med å bruke budsjettet og gjeldstaket som brekkstang for å få sin vilje.

Kredittvurderingsbyrået Fitch, som tirsdag truet med å nedgradere USAs kredittverdighet, understreket dette da det ble klart at løsningen innebar at statsapparatets drift finansieres bare til 15. januar og at staten kan fortsette å låne penger fram til 7. februar.

Tilbake på jobb - får etterbetalt Det midlertidige budsjettet betyr at statsapparatet kan tre i funksjon igjen med en gang, og at staten kan fortsette å ta opp lån for å finansiere driften og betjene statsgjelda.

Flere hundre tusen offentlig ansatte som har vært permittert i 16 dager uten lønn siden krisen begynte 1. oktober, har fått beskjed om å møte på arbeidsplassen torsdag morgen.

For mange er det i siste liten, siden den siste lønnssjekken var halvparten av det normale og den neste ville vært på null. Mange har strevd med å betale regningene sine de siste dagene og har måttet oppta forbrukslån for å klare seg.

Men avtalen som er vedtatt, inkluderer bestemmelser om at de som ble permittert, får etterbetalt lønn for dagene de måtte bli hjemme.

Slipper resesjon Hadde ikke avtalen blitt vedtatt, ville USA ha sluppet opp for penger uten mulighet til å fortsette å finansiere sin drift og betjene sin gjeld med nye lån. Det ville trolig ha kastet USA tilbake i resesjon og verden ut i en ny finanskrise.

Avtalen ble vedtatt med 81 mot 18 stemmer i Senatet og 285 mot 144 stemmer i Representantenes hus onsdag kveld.

Det innebærer at mange republikanere trosset sin partiledelse og stemt imot, men også at nok moderate republikanere har stemt sammen med demokratene til at avtalen kunne vedtas.

Løsningen kom først da Republikanerne til slutt droppet forsøket på å knytte vedtak av et budsjett til et krav om at Obamas helsereform skulle oppheves eller utsettes.

Boehner i skvis Tirsdag gjorde Republikanernes leder i Representantenes hus, John Boehner, to forsøk på å legge fram forslag til midlertidig budsjett. Men begge måtte droppes da de verken ville fått støtte fra demokratene eller Tea Party-republikanerne.

Han lovte derfor å legge kompromissforslaget som senatorene forhandlet om, fram til avstemning også i Representantenes hus når det var klart, og oppfordret alle sine kolleger til å stemme for det.

Grunnen til at det har vært så vanskelig å komme fram til en avtale, er splittelsen mellom den moderate republikanske ledelsen og Tea Party-aktivistene som nektet å stemme for et budsjett som ikke innebar opphevelse av helsereformen.

Konservative republikanere og organisasjoner har truet med å stille opp motkandidater mot enhver republikaner som støttet et kompromiss med Obama, og Boehner fryktet selv at hans stilling som republikansk leder sto i fare.

Tea Party-aktivistene har full støtte i sine valgkretser, men krisen har ellers ført til et dramatisk fall i oppslutningen om republikanerne. Et klart flertall av dem som har vært spurt i meningsmålinger, legger skylda for krisen på dem.

(NTB - Reuters - AFP).

 FORKLARER:  President Barack Obama rett etter at han har signert budsjettforliket onsdag kveld lokal tid. FOTO: Saul Loeb, AFP/NTB Scanpix.
FORKLARER: President Barack Obama rett etter at han har signert budsjettforliket onsdag kveld lokal tid. FOTO: Saul Loeb, AFP/NTB Scanpix. Vis mer