Tilbake på månen innen 2020

NASA bygger nytt super-romskip

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også: Skal bo en uke på månen

(Dagbladet.no): «Før slutten av neste tiår, vil NASA-astronauter igjen utforske månens overflate. Og denne gangen blir vi der», melder NASA på sine hjemmesider. I dag offentliggjorde de planene om den neste ferden til månen. Sist gang et menneske besøkte den, var i 1972.

Seks måneder på månen

Ferden begynner med konstruksjonen av et helt nytt romskip. Dette skipet skal bygges på «det beste av Apollo- og romferje-teknologi», ifølge NASA selv. Det nye fartøyet vil bli utformet som en Apollo-romkapsel, men skal være tre ganger større.

- Tenk på det som Apollo på steroider, sa NASA-sjef Mike Griffin på pressekonferansen i dag.

Fartøyet skal bringe fire astronauter til og fra månen, dobbelt så mange som en Apollo-kapsel rommer. Astronautene skal i første omgang bli på månen i mellom fire og sju dager. Her skal de etablere en base, og bruke månens ressurser til å fremstille vann, bensin og andre livsnødvendigheter. Når basen først er etablert, skal astronautene kunne være på månen i inntil seks måneder om gangen.

Baner vei for Mars-ferd

Målet med arbeidet på månen er å bane vei for fremtidige reiser til Mars. Om ytterligere noen år er planen å sende seks astronauter ut til den røde planeten med det samme fartøyet. Astronautene skal da kunne være på planetens overflate i 500 dager.

PÅ MÅNEN IGJEN: Slik tenker NASA seg den neste månelandingen - i 2020. Foto: NASA
PÅ MÅNEN IGJEN: Slik tenker NASA seg den neste månelandingen - i 2020. Foto: NASA Vis mer

Romskipet skal drives av solcellepanel, og både kapselen og månelanderen skal gå på flytende metan. Det er funnet metan på Mars, og planen er å utnytte disse ressursene til drivstoff.

Prosjektet er ifølge AP kostnadsregnet til over 660 milliarder norske kroner. Det nye skipet skal kunne brukes om igjen opp til ti ganger.

To romferjer, Challenger i 1986 og Columbia i 2003, har gått tapt i løpet av 114 romferder. 14 astronauter er blitt drept. NASA mener at det nye fartøyet vil bli svært trygt og sikkert.


Mer månestoff på
Space.com