Tilbake på skjermen etter drama

Under en joggetur i Gorkijparken i Moskva, kjente NRKs Russland-korrespondent Gro Holm på en fremmed følelse i kroppen. Nå er hun tilbake på skjermen, etter å ha vært sykemeldt i lengre tid.

PÅ JOBB: Etter å ha vært sykmeldt en lengre periode, er Gro Holm nå tilbake på jobb. Her fra Moskva 2. desember. Foto: Jurij Linkevitsj
PÅ JOBB: Etter å ha vært sykmeldt en lengre periode, er Gro Holm nå tilbake på jobb. Her fra Moskva 2. desember. Foto: Jurij Linkevitsj Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I slutten av september flyttet Gro Holm til Moskva for å være NRKs Russland-korrespondent. Men sanksjoner har gjort flyttingen til den russiske hovedstaden svært komplisert, og med hjerteproblemer i tillegg har hun fått en trøblete start på perioden.

Det var under en løpetur i Gorkijparken en søndag i midten av oktober at hun ble dårlig. Hun ble svimmel, kortpustet og fikk vondt i brystet, beskriver hun, og la seg derfor ned på en benk i parken for å hvile litt.

Etter en stund prøvde hun å løpe videre, men Holm kjente at ikke alt var som det skulle.

- Det viste seg å være et slags hjerteattakk. Jeg ble innlagt på sykehuset og legene sa at det var et hjerteinfarkt. Men det var det ikke, sier hun til Dagbladet over telefon fra den russiske hovedstaden.

Denne uka har hun igjen vært å se på skjermen, og forrige uke begynte hun så vidt å jobbe igjen.

Hun valgte å gå de siste par kilometerne på løpeturen, og hvilte da hun kom hjem til leiligheten. Deretter gikk hun ut for å spise lunsj.

- På vei hjem kjente jeg at jeg ikke klarte å gå hele veien. Jeg hadde ikke pust nok. Jeg tok bussen, og folk stoppet og spurte om jeg trengte hjelp, men jeg sa nei.

Etter å ha snakket med dattera, som er medisinstudent, var rådet tydelig: Kom deg til legen.

- Helt absurd

Legetimen ble bestilt dagen etter, Holm gjorde flere intervjuer til Urix i løpet av dagen, og om ettermiddagen hadde hun time hos kardiolog.

- Hun tok EKG og ultralyd, sa at jeg hadde hjerteinfarkt og ville legge meg inn. Jeg sa at det hadde jeg ikke tid til, sier hun og ler.

På grunn av mistanken om hjerteinfarkt ville legen at ting skulle skje fort. Sanksjonsregelverket ville det derimot annerledes.

- Det gikk sju timer før jeg faktisk ble lagt inn, på grunn av forsikringen. Som følge av sanksjonene kunne de ikke gi garanti. Sykehuset ville ha 240 000 norske kroner, sier hun og legger til:

- Det var en helt absurd situasjon. Legene sa at jeg burde få hjelp fort. De kalte inn operasjonspersonalet, noe det også var mye diskusjon rundt - på grunn av garantien. Heldigvis var det en ålreit lege på jobb, og jeg overbeviste dem om at det ville gå.

FLYTTELASS: Dagbladet møtte Holm hjemme i Oslo da hun pakket for å dra til Russland. Foto: Shad Madian / Dagbladet
FLYTTELASS: Dagbladet møtte Holm hjemme i Oslo da hun pakket for å dra til Russland. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer

Litt før klokka 23.00 mandag kveld ble det klart at alt var i orden, og hun ble lagt på operasjonsbordet.

Etter en kontrastvæske-undersøkelse ble det klart at det likevel ikke var infarkt, men stressutløst krampe i hjertemusklene - såkalt Takotsubo, en sykdom som stort sett rammer kvinner over 60 år.

Holm har fått beskjed om at ting trolig vil gå tilbake til det normale, men ble likevel lagt inn på sykehuset i to dager for observasjon. Hun går fortsatt til kontroll.

- Jeg er en 64 år gammel dame på betablokker, sier hun og ler høyt.

- Det er som å gå med håndbrekket på. Men jeg føler meg ganske bra nå.

Fire kofferter i Finland

Til tross for at hun har vært i Moskva i et par måneder allerede, mangler deler av flyttelasset. Det har vært mye «stress og styr», beskriver hun, med å få alt over grensa.

- Mesteparten av stresset er ikke jobben i seg selv, men alt styret i forbindelse med at Russland er sanksjonert. Det har vært mye stress med toll og selve flyttingen hit.

- Hvordan gikk flytteprosessen, alt i alt?

- Det har ikke gått veldig fint. Det står fire kofferter igjen i Finland, med teknisk utstyr og skuddsikker vest. I Moskva sier de at ting er i orden, men at det er det lokale tollstedet i Vyborg som bestemmer.

Rådet fra Vyborg tolldistrikt er at Holm må krysse grensa med utstyret hver gang hun fornyer visumet. Det er nå hver tredje måned.

- Det går simpelthen ikke. Vi ser på andre løsninger. Jeg kommer til å ta det med hjem til Norge til jul, sier hun.

Etter sykehusbesøket i Moskva var hun hjemme i Norge i et par uker. Da dro hun innom sykehus her, og fikk sykemelding i seks uker.

Holm var så vidt kommet hjem, da beskjeden om at store deler av flyttelasset ikke ville bli sendt til Russland, kom.

- Det var en strek i regningen. Den norske banken nektet flyttebyrået å ha noe å gjøre med et europeisk firma som igjen samarbeider med Russland, sier hun.

KOM IKKE MED: Den skuddsikre vesten er blant det som ennå står igjen i Finland. Foto: Shad Madian / Dagbladet
KOM IKKE MED: Den skuddsikre vesten er blant det som ennå står igjen i Finland. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer

- Du har hatt en god porsjon motstand i løpet av den første tida. Hvorfor er det så viktig å være på plass i Moskva?

- Det er klart at det er viktig å være her, svarer hun momentant.

- Russland er hovedaktøren i den verste krigen i Europa siden andre verdenskrig. Det er klart at NRK må ha en korrespondent her. Jeg føler meg kvalifisert til å være her, og synes det er veldig interessant. Selv om jeg dekker et styresett som vi kanskje ikke liker så godt og er kritiske til, gjør det det ikke mindre spennende. På tross av det som skjer, liker jeg veldig mye ved Russland. Det er mye med landet som ikke endrer seg som følge av denne krigen.

- Prøvelse å se TV

Holm beskriver den yrende kulturbyen Moskva. De kule spisestedene, kunsten og arkitekturen, og de hippe teaterproduksjonene. Den største prøvelsen, i hennes øyne, er å sitte inne og se på TV kveld etter kveld.

- Det er veldig mye om Putin, både fra møter med andre politikere og hvor han møter «vanlige folk» - veldig smilende og vennlig. Så er det mye fra Ukraina, særlig Luhansk og Donbas. Fra kampene som pågår fra russisk side, om hvor bra de har det, og at de har nok av mat, ammunisjon, artilleri og varme klær.

Jobben til Holm handler i stor grad å snakke med russerne om det som skjer. Det er ikke like enkelt, i et land preget av sensur og stor statlig kontroll.

UKRAINA: Gro Holm ble stoppet av russisk vakter direkte på Dagsrevyen lørdag kveld. Video: NRK Vis mer

- Folk er mindre talevillige. Men du merker at de som er veldig enig med Putin og ledelsen i Kreml - de snakker jo. Det er ikke vanskelig å få dem i tale. Men jeg får en følelse av at når folk mener noe annet, så kvier de seg for å snakke med oss. Noen vi snakker med på telefon, for å høre om vi kan få intervjue dem, sier rett ut at det i praksis er sensur i landet. «Vi tør ikke, vi våger ikke», sier de. Det gjør det begrenset.

Om noen uker drar Gro Holm hjem for å feire jul. Hun har blitt mormor for første gang, så julefeiring i Norge er selvsagt. En gang tidlig på nyåret returnerer hun til Moskva.

- Forhåpentligvis med mer av flyttelasset.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer