Tilbake på topp

Jens Stoltenberg gjenreiste Arbeiderpartiet, dro løpet nesten alene og vant regjeringsmakten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi lovet flertallsregjering og det er det vi nå skal gi landet, sa Jens Stoltenberg.

Tre kvarter før midnatt våget han endelig å kommentere det foreløpige valgresultatet. Da var den påfølgende partilederdebatten i Stortinget forskjøvet med en halv time.

- Vår framgang skyldes at vi har hatt et klart politisk budskap med arbeid, skole og trygg alderdom. Og ikke minst har vi hatt et samlet parti og en fantastisk drahjelp fra fagbevegelsen. Foran dette valget hadde vi to målsettinger. Det ene var sterk framgang for Ap, det andre målet var regjeringsmakt. Det er innen rekkevidde, sa Ap-lederen foran vilt jublende og trampende partifeller i Folkets Hus.


Nervepirrende start

Der var stemningen upåklagelig fra første valgprognose, til og med den som ga RV vippeposisjonen tidlig på kvelden.

Klokken 21.11 ble det brått stille da en prognose plutselig viste borgerlig flertall. Men midt i et intervju med Karita Bekkemellem, ti minutter senere, opplyste NRK at det igjen hadde snudd til rødgrønt flertall.

Tappekranene var i kontinuerlig drift og lukten av fest økte i takt med stadig bedre prognoser.

Velgerflukt

VÅKNET TIL SEIER:  Jens Stoltenberg var tidlig oppe i dag. Foto: SCANPIX
VÅKNET TIL SEIER: Jens Stoltenberg var tidlig oppe i dag. Foto: SCANPIX Vis mer

De færreste hadde trodd det var mulig etter katastrofevalget i 2001. Da var Ap herjet av indre splid. Velgerne hadde forlatt partiet. Ørnen blant partiene hadde buklandet. Ap var blitt ett av flere mellomstore partier. Det var ikke best på noen saker. Velgerne flyktet i hundretusener.

Fire år seinere er Ap igjen etablert som det desidert største politiske partiet. Rundt midnatt hadde AP 32,5 prosent av stemmene og 61 mandater på Stortinget.


Den fantastiske oppturen

Suksessen er langt på vei Jens Stoltenbergs fortjeneste. Han sto oppreist etter tidenes valgnederlag i 2001. Selv om han ble tillagt store deler av ansvaret for Aps fall, var det ingen andre som kunne overta. Han klarte å samle partiet på tross av dyp skepsis i deler av fagbevegelsen og i Ap\'s venstrefløy.

- Ap har gjort et meget godt valg og er nå det klart største partiet. Bare det er en viktig seier for oss, sier partisekretær Martin Kolberg Og legger til:

. Dette er resultatet av fire års langsiktig arbeid. Først samlet vi partiet, så etablerte vi et politisk grunnlag sammen med SV og Senterpartiet. Og i tillegg har vi hatt støtten fra fagbevegelsen som har betydd mye,  til Dagbladet.

- Hva har Jens betydd?

- Vi har en leder med stor personlig tillit blant folk og som har båret fram partiets budskap på en strålende måte, sier Kolberg. Ikke bare har Stoltenberg gjenreist partiet. Han har fått tilbake velgere som konkurrentene stjal.

Ifølge MMIs velgerundersøkelse har Ap fått tilbake 50 000 velgere som SV har hatt til låns. 40 000 tidligere Høyre-velgere har stemt Ap denne gangen. 26 000 av dem som stemte på KrF ved forrige valg.Retorikeren


Jens Stoltenberg ble også beskrevet som partiets merkevare av Kampanje-redaktør Hans Hjellemo, som på Aps valgvake presenterte juryens begrunnelse for hvorfor partiet er valgkampens kommunikasjonsvinner.

Det gjenspeiler det faktum at Ap har vært tvunget til å stole nærmest blindt på at Jens Stoltenberg kunne gjøre jobben alene i media. Det klarte han. I nesten hver eneste TV-debatt er han kåret som den mest effektive retoriker.

På spørsmål fra Dagbladet om partiet har gjort noen feil i valgkampen, svarer partisekretær Kolberg: - I all ydmykhet kan jeg ikke se at vi har gjort noen feil.

PÅ VEI TIL LØVEBAKKEN: Tett fulgt av media, partikolleger og nysgjerrige nattevandrere ankom Jens Stoltenberg Løvebakken rundt midnatt.