Tilbake på toppen

Ekskong Simeon II av Bulgaria er i sannhet folkets konge. Neste helg sverger han troskap til republikken. Nå blir han statsminister, selv om han ennå ikke har frasagt seg retten til tronen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går var det klart at Simeon blir landets leder etter at hans parti vant parlamentsvalget for en snau måned siden.

- Jeg aksepterer forslaget om å bli statsminister, sa en beveget Simeon. Hans parti gjorde et brakvalg, og vant 120 av de 220 setene i parlamentet.

Eventyrlig liv

Livet til mannen som ble barnekonge som seksåring i 1943, har vært som et eventyr av opp- og nedturer. Men saligheten på tronen varte bare i tre år, og allerede i 1946, ni år gammel, ble han tvunget i eksil av kommunistene. Han har bodd i Spania hele sitt voksne liv.

Kongstanke

Han har lovet å avskaffe både korrupsjon og fattigdom i løpet av 800 dager. Presset på gamlekongen for å levere resultater er stort.

Simeon vil trekke kapital til Bulgaria. Han kjenner mange i den europeiske eliten, både kongelige og styrtrike finansfolk.

Investeringer trengs. Den offisielle arbeidsledigheten er på 18 prosent, men er trolig vesentlig høyere, og den gjennomsnittlige lønna er 900 kroner. Det gjør Bulgaria til et av de aller fattigste land i Europa.

- Det er en vanskelig og sammensatt oppgave, men med alles hjelp, og med folkets beste i tankene, tror jeg det vi har lovet velgerne er oppnåelig, sa Simeon i går.