23. august 2021. Mørket har akkurat senket seg over riksvei 7 i Hallingdal, når en lastebilsjåfør er på vei hjemover etter å ha avslutta arbeidsdagen på Nesbyen.

Like sør for Flå smeller det. Lastebilen kolliderer med en personbil.

Tre brødre omkommer. Selv havner yrkessjåføren på sykehus med et komplekst brudd i den venstre foten.

Han blir fratatt førerkortet og siktet for uaktsomt drap.

Ett år etterpå har føreren av lastebilen
fått tilbake førerkortet. Han kan begynne å jobbe som normalt igjen.

Tilbake på veien

Publisert
Sist oppdatert

- Selvfølgelig har jeg sympati med de etterlatte, men det som har skjedd, det har skjedd. Hva skal man egentlig gjøre? Det er det ingen som har klart å svare på ennå, sier lastebilsjåføren.

Det er nesten nøyaktig ett år siden ulykken på Flå, der de tre brødrene Emad (20), Ibrahim (18) og Yahya Sirwil (17) mistet livet. Rundt 200 mennesker møtte opp i begravelsen deres uka etter.

Sola står høyt på himmelen når vi nå møter lastebilsjåføren ved et lite tettsted på Østlandet.

- Alt gikk så fort, man rekker egentlig ikke å tenke når noe slikt skjer, sier han, og understreker at han har medfølelse for de etterlatte.

Han har nettopp kommet hjem fra jobb, det er bare noen dager siden han var tilbake som yrkessjåfør. Det siste året har han vært sykemeldt, hovedsakelig på grunn av bruddet han pådro seg under ulykken.

- En belastning

Selv om siktelsen fortsatt er opprettholdt, har sjåføren nå fått tilbake førerkortet.

- Det er klart at det har vært en belastning, men stort sett har det gått greit. Jeg har tatt en dag av gangen. Det er slik jeg er som person.

Det er politiadvokat Andrea Finckenhagen som har besluttet at han skal få tilbake førerretten. Til Dagbladet forteller hun at det har vært en kompleks vurdering bak avgjørelsen.

- Det er fortsatt skjellig grunn til mistanke mot sjåføren, men etter en forholdsmessig vurdering har det blitt besluttet at vedkommende skal få tilbake førerkortet. Dersom statsadvokaten beslutter å ta ut tiltale i saken, er det fortsatt en risiko for at han kan bli idømt tapt førerrett.

Helt siden ulykkesdagen i fjor har sjåføren selv hevdet at han er helt uskyldig. Ifølge ham kom personbilen med de tre brødrene over i motsatt kjørebane, og traff fronten på lastebilen hans.

- For å være ærlig, må jeg bare stå for min forklaring. Det er selvfølgelig en tragisk ulykke på alle mulige måter, men man går med følelsen av at man gjort noe galt, sier føreren.

Dagbladet har vært i kontakt med bistandsadvokat for de etterlatte, Javed Shah. De er gjort kjent med den nye omtalen av hendelsen.

DØDSULYKKE: Tre personer mistet livet i en trafikkulykke i Flå, sent mandag kveld 23. august 2021. Video: Bjørn Langsem / Reporter: Ralf Lofstad Vis mer

- Et mareritt

Samboeren til lastebilsjåføren husker at hun nettopp hadde lagt barna da hun den augustdagen i fjor fikk en telefon om at mannen hennes hadde vært i en ulykke.

- Jeg prøvde å være rasjonell i tankegangen. Selv om han hadde sagt i telefonen fra ambulansen at dette ikke hadde gått bra, registrerte jeg det ikke før jeg var på vei til sykehuset, sier hun.

- Det var først da jeg leste om saken i forskjellige nettaviser at jeg forsto omfanget. Da kom det mange spørsmål. Jeg visste ingenting. Det var en kaotisk følelse.

Hun sier hun til enhver tid har god oversikt på hvor samboeren befinner seg når han er på jobb. Derfor sjekker hun alltid nyhetsvarslene når det meldes at en lastebil har vært involvert i en ulykke.

- Det er ikke så ålreit å oppleve et mareritt.

- Vet det er en risiko

Ulykken i fjor var den første han selv har vært involvert i, sier lastebilsjåføren. Likevel har han tidligere vært vitne til flere alvorlige ulykker, og er godt kjent med risikoen.

- Det er risikoen med å kjøre store kjøretøy. Selvfølgelig er det lett å tenke at dette er noe som ikke skjer en selv, men slik er dette yrket. Ting kan skje.

Sjåføren sier han har flere nære venner og kolleger som har sagt det samme.

REVET BORT: Det var ingenting igjen av autovernet etter at lastebilen traff personbilen. Rundt 50 meter av gjerdet forsvant da lastebilen havnet ute i grøfta. Foto: Ragnar Hilde / Hallingdølen / NTB
REVET BORT: Det var ingenting igjen av autovernet etter at lastebilen traff personbilen. Rundt 50 meter av gjerdet forsvant da lastebilen havnet ute i grøfta. Foto: Ragnar Hilde / Hallingdølen / NTB Vis mer

- Rett etter ulykken var det mange kjente som sa de trodde at det aldri kunne skje med meg. Selv om man vet om risikoen, tenker man aldri at det kan skje dem som står deg nær.

Han sier ulykken ikke har tatt fra ham nattesøvnen, men forteller at det har vært godt å oppleve støtte fra folk både i nærmiljøet og i yrket, og roser dem for måten de har stilt opp for ham på.

- Jeg har fått god støtte, både fra dem og familien. Samholdet har vært sterkt, noe som har vært veldig rørende å se. Hadde jeg stått alene i dette, så er jeg ganske sikker på at hverdagen hadde sett annerledes ut i dag.

Tilbyr hjelp umiddelbart

Kjell Olafsrud er markedsdirektør i Norges Lastebileier-Forbund, og understreker at de er klar over risikoen det medfører å jobbe som yrkessjåfør.

- Derfor har vi enormt fokus på trafikksikkerhet og oppmerksomhet. Dessverre får det mye større konsekvenser om man kolliderer med en lastebil enn en vanlig personbil.

Derfor har de støtteapparatet «kollegahjelpen». Han forteller at dette består av 50-60 personer som enten er tidligere yrkessjåfører, eller som har god erfaring med yrket. «Kollegahjelpen» settes i gang hver gang en av deres sjåfører er utsatt for en hendelse, uansett alvorlighetsgrad, ifølge Olafsrud.

- De står klare til å rykke ut når som helst, 24 timer i døgnet, 365 dager i året.

- Arbeidsoppgavene kan være alt fra å være en samtalepartner, til å bistå med praktiske oppgaver. Førerne som har vært utsatt for hendelsene vil også bli tilbudt profesjonell hjelp.

Som regel er det politiet eller en av de andre nødetatene som kontakter dem, sier Olafsrud.

- Det varierer veldig hvor mange henvendelser vi får, men antallet varierer mellom 50 og 100 henvendelser i året.

Vil fortsette

Det er bare noen dager siden lastebilsjåføren satte seg bak rattet igjen for første gang.

- Jeg er veldig glad for at den første kjøreturen ikke var med lastebil. Jeg var usikker på hvordan jeg ville reagere, men det gikk fint. Det eneste jeg følte meg litt rusten på var alle rutinene som ikke hadde med selve kjøringa å gjøre.

Etter ulykken har han likevel vært bevisst på å være med ut på veien. Det å være passasjer, har hjulpet ham med å bearbeide tankene, sier han.

- Å være på veien har vært en stor del av livet mitt. Det er ikke bare en jobb, men også en hobby. Jeg vet ikke hva annet jeg skulle gjort.

TILBAKE: Når Dagbladet møter yrkessjåføren har han allerede vært tilbake på jobb i noen dager. Foto: Stian Drake / Dagbladet
TILBAKE: Når Dagbladet møter yrkessjåføren har han allerede vært tilbake på jobb i noen dager. Foto: Stian Drake / Dagbladet Vis mer

Vil ikke spekulere

Politiadvokat Andrea Finckenhagen ønsker ikke å kommentere politiets innstilling til saken.

- Det er opp til statsadvokaten å komme med en endelig avgjørelse i saken.

Selv ønsker ikke lastebilsjåføren å spekulere for mye på om han vil bli tiltalt, eller om saken henlegges.

Men han har bevisst ikke fulgt saken verken i nyhetene eller sosiale medier, sier han. Det tror han ville vært en for stor belastning.

- Jeg har ikke hatt noe behov for å prate om det som har skjedd, men hvis folk spør, så svarer jeg. Jeg vil ikke tenke på avgjørelsen.

Det er ukjent når statsadvokaten vil fatte en beslutning.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer