Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tilbake som helt etter attentatet

Eksbiskop Gunnar Stålsett fulgte presidenten hjem til Øst-Timor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President José Ramos-Horta ble hyllet som en helt da han i dag vendte hjem til Øst-Timor. Hjemkomsten kan bli et vendepunkt for landet, tror Gunnar Stålsett.

Flere tusen tilhengere hadde møtt opp for å hilse presidenten velkommen på flyplassen i hovedstaden Dili, melder Reuters. Østtimoresiske skolebarn hadde fått fri fra skolen og arbeidere tatt fri fra jobben for være med på velkomsten.

- Leve president Ramos-Horta, jublet skaren av mennesker, mens han ble tatt imot av statsminister Xanana Gusmao.

Ramos-Horta ble alvorlig såret og brakt til Darwin i Australia i all hast da han ble rammet av flere skudd i attentatet 11. februar. Statsminister Gusmao unnslapp et angrep den samme dagen.

Attentatene endte med at opprørsleder Alfredo Reinado ble drept.

- Takk, alle sammen, for støtten og solidariteten deres, sa en rørt Ramos-Horta da han møtte pressen etter hjemkosten.
Stålsett ledsager
Tidligere Oslo-biskop Gunnar Stålsett fulgte Ramos-Horta på turen hjem til Øst-Timor, og han sier presidenten har det bra etter sykehusbehandlingen.

- Det kan bli et vendepunkt for nasjonen at han nå kommer tilbake. Denne hendelsen har vist at staten har vært i stand til å fungere selv i en kritisk situasjon. Dette tror jeg har gitt dem selvtillit, sier Stålsett til NTB på telefon.

Ramos-Horta ba selv Stålsett om å ledsage ham på reisen til Dili. Stålsett, som har vært Norges spesialutsending til Øst-Timor siden 2006, har vært sammen med Ramos-Horta i Darwin siden tirsdag.


Urolig
Øst-Timor er fortsatt preget av uro og voldshandlinger, seks år etter at landet erklærte seg selvstendig fra Indonesia. Over 150.000 mennesker er blitt tvunget på flukt som følge av kamper.

- Det er store utfordringer som venter når han nå kommer tilbake. Den største er arbeidet med å komme til bunns i hva som skjedde under attentatet, sier Stålsett.

 VELKOMMEN HJEM:  Tilhengere med en plakat av Jose Ramos-Horta i bakgrunnen ønsker presidenten velkommen tilbake til Øst-Timor i dag. Her i nærheten av hjemmet - av sikkerhetshensyn var ikke fotografene på flyplassen i hovedstaden Dili da presidenten kom fra Darwin i Australia sammen med Oslos tidligere biskop Gunnar Stålsett. Foto: Dadong Tri, Reuters/Scanpix.
VELKOMMEN HJEM: Tilhengere med en plakat av Jose Ramos-Horta i bakgrunnen ønsker presidenten velkommen tilbake til Øst-Timor i dag. Her i nærheten av hjemmet - av sikkerhetshensyn var ikke fotografene på flyplassen i hovedstaden Dili da presidenten kom fra Darwin i Australia sammen med Oslos tidligere biskop Gunnar Stålsett. Foto: Dadong Tri, Reuters/Scanpix. Vis mer

Men hovedmålet for Ramos-Horta er arbeidet for de fattige.

- Han ønsker å bli husket som de fattiges president. Han har beklaget at det ble stans i dette arbeidet, og han er veldig klar til å ta det opp igjen, sier Stålsett.

Tung tid
Stålsett har også hatt nær kontakt med Ramos-Horta gjennom det to måneder lange sykeleiet. Han forteller at tiden har vært tung for presidenten.

- Han har hatt store skader på kroppen og gjennomgått flere operasjoner, så han må nok opparbeide litt krefter. Men han begynner i jobben direkte,  forteller den tidligere Oslo-biskopen.

Han sier det østtimoresiske folket er svært spent på å få presidenten sin tilbake. I over to måneder har befolkningen på knappe en million innbyggere bedt for alvorlig sårede Ramos-Horta.

- Livet er nå forandret, og han må i større grad tenke på sikkerheten. Det vil være strenge sikkerhetstiltak for ham framover. Før kunne vi gå ut og spise bare oss to, og Ramos-Horta likte denne friheten. Han er klar over at han ikke kan leve slik nå, sier Stålsett. (NTB - Line Håland Aaltvedt).

STORT VAKTHOLD: Store militære styrker og politi holdt vakt rundt flyplassen i Dili da president Jose Ramos-Horta kom tilbake til Øst-Timor i dag. Han velger å bo i sitt gamle hus, tross advarsler fra sikkerhetseksperter.
OSLO 9. DESEMBER 1996: Nobelkomiteen sammen med årets fredsprisvinnere før den lille Nobelmiddagen på Grand. Fra v.: Odvar Nordli, fredsprisvinner Carlos Belo, Kaare Sandegren (delvis skjult), fredsprisvinner Jose Ramos-Horta, lederen for Nobelkomiteen - Francis Sejersted, Hanna Kvanmo, Nobelinstituttets direktør Geir Lundestad (bak) og Gunnar Stålsett. I dag har tidligere biskop Gunnar Stålsett fulgt president Ramos-Horta tilbake til Øst-Timor etter attentatet i februar.
TAKKER SYKEHUSET: Øst-Timors president og fredsprisvinner (1996) Jose Ramios-Horta har vært på sykehus i Darwin i Australia etter attentatet i februar. Her takker han sykehuspersonalet på en pressekonferanse 19. mars.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media