Tilbake som helt etter attentatet

Eksbiskop Gunnar Stålsett fulgte presidenten hjem til Øst-Timor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

President José Ramos-Horta ble hyllet som en helt da han i dag vendte hjem til Øst-Timor. Hjemkomsten kan bli et vendepunkt for landet, tror Gunnar Stålsett.

FAKTA OM JOSE RAMOS-HORTA

* Født 26. desember 1949.

* Øst-Timors ledende talsmann i eksil under Indonesias okkupasjon.

* Tildelt Nobels fredspris i 1996 sammen med biskop Carlos Belo for deres kamp for en fredelig løsning på konflikten i Øst-Timor.

* Utenriksminister fra selvstendigheten i 2002 til 2006. Statsminister fra 2006 til 2007. President siden mai 2007.

* Alvorlig såret i et attentat i februar 2008. Sendt til behandling i Australia, men kunne 17. april vende tilbake til Øst-Timor.

(Kilde: Reuters, NTB)

Flere tusen tilhengere hadde møtt opp for å hilse presidenten velkommen på flyplassen i hovedstaden Dili, melder Reuters. Østtimoresiske skolebarn hadde fått fri fra skolen og arbeidere tatt fri fra jobben for være med på velkomsten.

- Leve president Ramos-Horta, jublet skaren av mennesker, mens han ble tatt imot av statsminister Xanana Gusmao.

Ramos-Horta ble alvorlig såret og brakt til Darwin i Australia i all hast da han ble rammet av flere skudd i attentatet 11. februar. Statsminister Gusmao unnslapp et angrep den samme dagen.

Attentatene endte med at opprørsleder Alfredo Reinado ble drept.

- Takk, alle sammen, for støtten og solidariteten deres, sa en rørt Ramos-Horta da han møtte pressen etter hjemkosten.
Stålsett ledsager
Tidligere Oslo-biskop Gunnar Stålsett fulgte Ramos-Horta på turen hjem til Øst-Timor, og han sier presidenten har det bra etter sykehusbehandlingen.

- Det kan bli et vendepunkt for nasjonen at han nå kommer tilbake. Denne hendelsen har vist at staten har vært i stand til å fungere selv i en kritisk situasjon. Dette tror jeg har gitt dem selvtillit, sier Stålsett til NTB på telefon.

Ramos-Horta ba selv Stålsett om å ledsage ham på reisen til Dili. Stålsett, som har vært Norges spesialutsending til Øst-Timor siden 2006, har vært sammen med Ramos-Horta i Darwin siden tirsdag.


Urolig
Øst-Timor er fortsatt preget av uro og voldshandlinger, seks år etter at landet erklærte seg selvstendig fra Indonesia. Over 150.000 mennesker er blitt tvunget på flukt som følge av kamper.

- Det er store utfordringer som venter når han nå kommer tilbake. Den største er arbeidet med å komme til bunns i hva som skjedde under attentatet, sier Stålsett.

VELKOMMEN HJEM:  Tilhengere med en plakat av Jose Ramos-Horta i bakgrunnen ønsker presidenten velkommen tilbake til Øst-Timor i dag. Her i nærheten av hjemmet - av sikkerhetshensyn var ikke fotografene på flyplassen i hovedstaden Dili da presidenten kom fra Darwin i Australia sammen med Oslos tidligere biskop Gunnar Stålsett. Foto: Dadong Tri, Reuters/Scanpix.
VELKOMMEN HJEM: Tilhengere med en plakat av Jose Ramos-Horta i bakgrunnen ønsker presidenten velkommen tilbake til Øst-Timor i dag. Her i nærheten av hjemmet - av sikkerhetshensyn var ikke fotografene på flyplassen i hovedstaden Dili da presidenten kom fra Darwin i Australia sammen med Oslos tidligere biskop Gunnar Stålsett. Foto: Dadong Tri, Reuters/Scanpix. Vis mer

Men hovedmålet for Ramos-Horta er arbeidet for de fattige.

- Han ønsker å bli husket som de fattiges president. Han har beklaget at det ble stans i dette arbeidet, og han er veldig klar til å ta det opp igjen, sier Stålsett.

Tung tid
Stålsett har også hatt nær kontakt med Ramos-Horta gjennom det to måneder lange sykeleiet. Han forteller at tiden har vært tung for presidenten.

- Han har hatt store skader på kroppen og gjennomgått flere operasjoner, så han må nok opparbeide litt krefter. Men han begynner i jobben direkte,  forteller den tidligere Oslo-biskopen.

Han sier det østtimoresiske folket er svært spent på å få presidenten sin tilbake. I over to måneder har befolkningen på knappe en million innbyggere bedt for alvorlig sårede Ramos-Horta.

- Livet er nå forandret, og han må i større grad tenke på sikkerheten. Det vil være strenge sikkerhetstiltak for ham framover. Før kunne vi gå ut og spise bare oss to, og Ramos-Horta likte denne friheten. Han er klar over at han ikke kan leve slik nå, sier Stålsett. (NTB - Line Håland Aaltvedt).

STORT VAKTHOLD: Store militære styrker og politi holdt vakt rundt flyplassen i Dili da president Jose Ramos-Horta kom tilbake til Øst-Timor i dag. Han velger å bo i sitt gamle hus, tross advarsler fra sikkerhetseksperter.
OSLO 9. DESEMBER 1996: Nobelkomiteen sammen med årets fredsprisvinnere før den lille Nobelmiddagen på Grand. Fra v.: Odvar Nordli, fredsprisvinner Carlos Belo, Kaare Sandegren (delvis skjult), fredsprisvinner Jose Ramos-Horta, lederen for Nobelkomiteen - Francis Sejersted, Hanna Kvanmo, Nobelinstituttets direktør Geir Lundestad (bak) og Gunnar Stålsett. I dag har tidligere biskop Gunnar Stålsett fulgt president Ramos-Horta tilbake til Øst-Timor etter attentatet i februar.
TAKKER SYKEHUSET: Øst-Timors president og fredsprisvinner (1996) Jose Ramios-Horta har vært på sykehus i Darwin i Australia etter attentatet i februar. Her takker han sykehuspersonalet på en pressekonferanse 19. mars.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer