President José Ramos-Horta ble hyllet som en helt da han i dag vendte hjem til Øst-Timor. Hjemkomsten kan bli et vendepunkt for landet, tror Gunnar Stålsett.
FAKTA OM JOSE RAMOS-HORTA
* Født 26. desember 1949.
* Øst-Timors ledende talsmann i eksil under Indonesias okkupasjon.
* Tildelt Nobels fredspris i 1996 sammen med biskop Carlos Belo for deres kamp for en fredelig løsning på konflikten i Øst-Timor.
* Utenriksminister fra selvstendigheten i 2002 til 2006. Statsminister fra 2006 til 2007. President siden mai 2007.
* Alvorlig såret i et attentat i februar 2008. Sendt til behandling i Australia, men kunne 17. april vende tilbake til Øst-Timor.
(Kilde: Reuters, NTB)
Flere tusen tilhengere hadde møtt opp for å hilse presidenten velkommen på flyplassen i hovedstaden Dili, melder Reuters. Østtimoresiske skolebarn hadde fått fri fra skolen og arbeidere tatt fri fra jobben for være med på velkomsten.
- Leve president Ramos-Horta, jublet skaren av mennesker, mens han ble tatt imot av statsminister Xanana Gusmao.
Ramos-Horta ble alvorlig såret og brakt til Darwin i Australia i all hast da han ble rammet av flere skudd i attentatet 11. februar. Statsminister Gusmao unnslapp et angrep den samme dagen.
Attentatene endte med at opprørsleder Alfredo Reinado ble drept.
- Takk, alle sammen, for støtten og solidariteten deres, sa en rørt Ramos-Horta da han møtte pressen etter hjemkosten. - Det kan bli et vendepunkt for nasjonen at han nå kommer tilbake. Denne hendelsen har vist at staten har vært i stand til å fungere selv i en kritisk situasjon. Dette tror jeg har gitt dem selvtillit, sier Stålsett til NTB på telefon. Ramos-Horta ba selv Stålsett om å ledsage ham på reisen til Dili. Stålsett, som har vært Norges spesialutsending til Øst-Timor siden 2006, har vært sammen med Ramos-Horta i Darwin siden tirsdag. - Det er store utfordringer som venter når han nå kommer tilbake. Den største er arbeidet med å komme til bunns i hva som skjedde under attentatet, sier Stålsett. Men hovedmålet for Ramos-Horta er arbeidet for de fattige. - Han ønsker å bli husket som de fattiges president. Han har beklaget at det ble stans i dette arbeidet, og han er veldig klar til å ta det opp igjen, sier Stålsett. - Han har hatt store skader på kroppen og gjennomgått flere operasjoner, så han må nok opparbeide litt krefter. Men han begynner i jobben direkte, forteller den tidligere Oslo-biskopen. Han sier det østtimoresiske folket er svært spent på å få presidenten sin tilbake. I over to måneder har befolkningen på knappe en million innbyggere bedt for alvorlig sårede Ramos-Horta. - Livet er nå forandret, og han må i større grad tenke på sikkerheten. Det vil være strenge sikkerhetstiltak for ham framover. Før kunne vi gå ut og spise bare oss to, og Ramos-Horta likte denne friheten. Han er klar over at han ikke kan leve slik nå, sier Stålsett. (NTB - Line Håland Aaltvedt).
Stålsett ledsager
Tidligere Oslo-biskop Gunnar Stålsett fulgte Ramos-Horta på turen hjem til Øst-Timor, og han sier presidenten har det bra etter sykehusbehandlingen.
Urolig
Øst-Timor er fortsatt preget av uro og voldshandlinger, seks år etter at landet erklærte seg selvstendig fra Indonesia. Over 150.000 mennesker er blitt tvunget på flukt som følge av kamper.
Stålsett har også hatt nær kontakt med Ramos-Horta gjennom det to måneder lange sykeleiet. Han forteller at tiden har vært tung for presidenten.