Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Partimåling

Tilbake som Norges største parti

Erna Solberg har klokket inn sterke målinger gjennom hele corona-krisa og styrer nå igjen Norges største parti. Frp ser ikke ut til å ha tjent på å gå ut av regjering.

HØYE MÅLINGER: Høyre-leder Erna Solberg ville ledet Norgs største parti om denne målingen var valgresultatet. Foto: Lars Eivind Bones
HØYE MÅLINGER: Høyre-leder Erna Solberg ville ledet Norgs største parti om denne målingen var valgresultatet. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

På vei inn i sommerferien fortsetter de sterke corona-målingene for Erna Solberg og Høyre. Høyre kan notere seg 25,2 prosent på meningsmålingen fra Ipsos gjennomført for Dagbladet i juni.

Det er den tredje måneden på rad med målinger over 25 prosent for Høyre. Det har ikke skjedd siden månedene rett etter Stortingsvalget i 2017.

Høyre kniver med nå jevnsterke Arbeiderpartiet om å være Norges største parti. På juni-målingen ligger Høyre 0,2 prosent poeng foran, noe som gjør Høyre til det største partiet igjen, etter å ha måttet se seg slått av Ap på Ipsos-målingen i mai.

-Det er hyggelig å gå inn i sommeren med gode tall. Men det viktigste nå er å beholde kontrollen med smitten, samtidig som vi skaper flere jobber og får folk tilbake i arbeid, sier Solberg til Dagbladet.

Støttepartier i skyggen

Gode Høyre-målinger alene hjelper likevel ikke Erna Solberg med å bli gjenvalgt som statsminister i valget i 2021.

Hun er også avhengig av at resten av den borgerlige blokken.

Både Venstre og KrF ender også i juni under sperregrensen med oppslutning på 3,1 prosent og 3,2 prosent. Med unntak av april da KrF nådde 4,1 prosent, har de to partiene stort sett befunnet seg under sperregrensa i målserien til Ipsos siden 2018.

Frp går fram et prosentpoeng til 11 prosents oppslutning i juni.

- Det er hyggelig med målinger som viser oppgang. Det er fortsatt lenge igjen til valget og vi har en stor jobb foran oss. Etter noen ekstraordinære måneder begynner partipolitikk nå å komme i fokus igjen, sier partileder Siv Jensen til Dagbladet.

- Ingen frexit-effekt

Partiet ligger fortsatt godt under valgresultatet fra 2017. Ansvarlig for meningsmålingene i Ipsos, Mads Motrøen mener det er lite varig effekt å se av at partiet gikk ut av regjering for fem måneder siden.

- De gjorde et byks på målingene da de gikk ut, men på mars målingen var de tilbake til det som var normalen før de gikk ut av regjering. De har ikke tjent på å gå ut regjering, sier han.

Siv Jensen mener forklaringen ligger i corona-pandemien.

SVENSKE MYNDIGHETER: Statsminister Erna Solberg (H) sier svenske myndigheter gjerne skulle sett et annet resultat når det kom til å åpne grensene. Reporter: Frode Andresen. Video: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet TV Vis mer

- Koronapandemien dominerte naturlig nok mediebildet og den offentlige debatten fra slutten av februar og i stor grad ut mai. Da så vi, ikke overraskende, at folk søkte til Høyre som det dominerende regjeringspartiet. Høyre løftet seg kraftig på målingene, fra relativt svake målinger på begynnelsen av året. Det er en effekt man har sett i andre land og under tidligere kriser, da slutter folk opp om de som styrer landet. Under kriser kommer også ordinær partipolitikk i bakgrunnen og de andre partiene blir dermed mindre synlige, så jeg synes ikke det er overraskende at vi falt tilbake.

- Flertall for regjeringsskifte

Med gode målinger for SV, som får 8,2 prosent, Sp på 13,3 og MDG på 5,9 er det et solid rødgrønt flertall selv om Rødt faller under sperregrensa denne måneden.

- Det er fremdeles et veldig klart flertall for regjeringsskifte. Arbeiderpartiet er ikke helt der vi ønsker å være, så vi har en jobb å gjøre fram mot valget. Det vil vi gjøre ved å ha fokus på politikk, på å sikre arbeidsplasser og få vanlige folk gjennom krisa. Vi vil fortsette planen for gjenreisingen av Norge etter krisa der vi reduserer forskjeller, har fokus på arbeid til alle og å komme gjennom det grønne skiftet med økonomien i behold, sier nestleder Bjørnar Skjæran.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!