Tilbake til framtida

Akkurat nå gjør NASA seg klare for en ny romferd. Målet er mennesker på Mars.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): For første gang siden romfergen «Columbia» eksploderte i januar 2003 er den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA i ferd med å sende mennesker tilbake til verdensrommet.

I dag blir romferga «Discovery» nok en gang rullet inn i oppskytingsrampen på Cape Canaveral i Florida, skriver nyhetsbryået AP. «Discovery» skal etter planen skytes opp i verdensrommet en eller annen gang i perioden 13. til 31. juli, og skal opp til den internasjonale romstasjonen.

Framskynder romprogrammet

NASA er i ferd med å bytte ut hele ledelsen i organisasjonen. Dette er ifølge AP fordi NASA trenger nye krefter som er i stand til å gjennomføre den offensive romfartsplanen president George W. Bush har lansert.

Først og fremst skal alle romfergene byttes ut med nye, moderne, romutforskningsfartøyer. I løpet av 2010 skal de tre gjenværende romfergene skrotes.

Bush\' mål er å gjennomføre en ny månelanding med astronauter mellom 2015 og 2020.

NASAs nye administrasjonssjef, Michael Griffin, er en av dem som nå presser kratig på for å få fortgang i romprogrammet. Den opprinnelige planen er at de nye romfartøyene skal stå klare i 2014. Og fordi romfergene skrotes i 2010, mener Griffin at NASA stiller svært svakt om de ikke får på plass de nye fartøyene tidligere.

- Målet mitt er å få 2014 til å bli 2010 eller 2011, sier han.

MED NY DRIVSTOFFTANK: «Discovery» er klar for en ny romferd etter at drivstofftanken er byttet ut. På bildet er romfergen inne i verkstedshangaren på Kennedy Space Center i Florida. Foto: Reuters
MED NY DRIVSTOFFTANK: «Discovery» er klar for en ny romferd etter at drivstofftanken er byttet ut. På bildet er romfergen inne i verkstedshangaren på Kennedy Space Center i Florida. Foto: Reuters Vis mer

Målet er Mars

Griffin mener at en månelanding i 2015 er helt avhengig av at de får på plass de nye fartøyene før 2014. Planen hans er å benytte seg av delene fra romfergene som fortsatt er brukbare etter 2010, og bygge de nye fartøyene rundt disse delene.

På den måten håper han å spare både tid og penger i forhold til den opprinnelige tidsplanen.

Tidspunktet for å sende det første mennesket til Mars er derimot ikke fastsatt. Griffins jobb er i utgangspunktet å klargjøre for prosjektet gjennom nye månelandinger. Første steg er altså å sende «Discovery» ut i verdensrommet igjen i juli.

- Dette er bare en del av det større bildet. Vi skal innføre den nye visjonen i romutforsking, lande på månen igjen, og sende mennesket til Mars og videre, sier NASA-talsmann Dean Acosta.

PÅ VEI TIL UTSKYTINGSRAMPEN: «Discovery» blir den første romferga i rommet etter ulykken med «Columbia» i 2003.