Tilbake til livet

Noen fikk hender og bein kappet av, andre ble brennemerket med opprørssoldatenes initialer. Nå prøver ofrene etter borgerkrigen i Sierra Leone å jobbe seg tilbake til livet - med plastisk kirurgi og tegning som terapi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FREETOWN (Dagbladet): Borgerkrigen i Sierra Leone vakte internasjonal oppsikt med sin grusomhet. Det krigstrette folket trenger internasjonal oppmerksomhet mer enn noen gang for å sikre den ferske freden. Dagbladet har møtt krigsskadde i Sierra Leone med framtidshåp.

Foday Sankoh - rebellenes leder

Korporal Foday Sankoh ble fostret av den radikale studentbevegelsen i 70-åras Freetown.

Han ble arrestert i 1971 for å ville velte den gjennomkorrupte regjeringen til Siaka Stevens. I 1987 sluttet han seg til ei gruppe landsmenn i Libya, hvor Gadhafi ga opprørske vestafrikanere militær trening. Så dro han til Liberia og hjalp Charles Taylor til makta. Støttet av Taylor dro han tilbake til Sierra Leone og rekrutterte arbeidsløs ungdom til sitt revolusjonsparti RUF, som startet borgerkrigen i 1991.

Det begynte som en akademisk og idealistisk bevegelse, men forvandlet seg til ei brutal gruppe som ville ha rikdom og makt. Karismatiske Sankoh gjorde seg til gud for fattigfolk og barn som soldatene rekrutterte eller kidnappet. Han ble arrestert i mai 2000.

Mariama Pessima (14) og broren Yusef Pessima (20) har begge store arr over brystbeinet. Plastikkirurger fra USA og Europa har fjernet brennemerkene rebellene ga dem under borgerkrigen.

DEN SKJØRE FREDEN i krigsherjede Sierra Leone har fått en ny mening etter at UNICEF og den italienske hjelpeorganisasjonen COOPI hjalp søskenparet med å fjerne initialene RUF som rebellene hadde risset inn på brystet deres med rustne barberblad. I likhet med tusenvis av andre unge mennesker som ble tatt til fange av Revolutionary United Front (RUF), ble de «brennemerket» for ikke å kunne stikke av. Regjeringsstyrkene kunne skyte dem, og de ble avvist som rebeller.

- En venn fortalte meg at leger fjernet merkene, og tok kontakt med COOPI. Vi fikk begge operert bort merkene 12. desember i fjor. Det var en enorm lettelse, sier Yusef. Begge fikk operasjonen gratis.

HISTORIEN til søskenparet er dramatisk. Familien flyktet fra Freetown til diamantdistriktet Kono da diktatoren Johnny Paul Koroma hadde en kort presidentperiode i 1997. Han var like brutal som RUF-lederen Foday Sankoh.

- RUF tok over Kono, og hele familien rømte ut i jungelen. Der levde vi i to måneder, inntil rebellene tok hele familien til fange. Da to brødre rømte, bestemte rebellene seg for å brennemerke søskenparet.

- Jeg gjorde kraftig motstand, men tre sterke menn hold meg mens en fjerde brukte et rustent barberblad på meg. Det var brukt på 15 andre personer foran meg, forteller Mariama, som var knappe ti år da det skjedde.

I TO ÅR var de slaver for rebellene inntil de klarte å rømme, men det var først i desember i fjor at de kunne puste ut. Da var de forhatte bokstavene borte fra huden. At arret er synlig, bekymrer dem ikke, fordi det kan bortforklares med en ulykke. Mariamas høyeste ønske er å få gå på skolen, og Yusef vil inn i forretningslivet fordi han har tatt et lederkurs.

Mye av den plastiske kirurgien er avsluttet, og vi blir fortalt at amerikanske kirurger som reiste fra brystforstørring i New York og Hollywood til krigsofrene i Sierra Leone, lærte noe om hva som virkelig betyr noe i livet.

BAKEREN og fembarnsfaren Sieh Mansaray tegner seg ut av krigstraumene sine i Sierra Leone. Han bruker venstre hånd fordi opprørssoldater kappet av ham høyrehånda.

- Det skjedde torsdag 19. mai 1998 like etter klokka fire om ettermiddagen, sier den milde mannen som bor i Aberdeen Amputee Camp i Sierra Leones hovedstad, Freetown. Skrekkhendelsen er etset inn i hukommelsen. Nå er han en ivrig elev i tegneklassene i flyktningleiren mens han venter på å flytte hjem til nybygd hus i regi av Norsk Flyktningeråd.

FN og Hillary Ravenscroft står bak tegneklassen som har over 50 elever. De fleste er barn av foreldre som fikk kappet av hender og føtter. Alle tegner alt fra blodige kamper til fotballmoro og fredelige landsbyer.

- Jeg kommer fra Kainadugugata i Kabala og var baker i sju år. Nå er det ikke mulig å bake mer, sier Mansaray og vifter med armstumpen.

- Fortell folk i landet ditt av vi trenger hjelp. At uten Leger uten grenser, FN, Flyktningerådet, PLAN International og andre hjelpeorganisasjoner klarer vi ikke bygge et normalt samfunn etter den fryktelige borgerkrigen. Nå tegner jeg meg bort fra smerten, og jeg tegner til litt mat på bordet. Men jeg må finne en måte å forsørge familien min på, sier han stille.

I EN KROK av leiren sitter Joseph Langao med et avkappet bein. Opprørskulene som traff, tok knekken på det. Han har fått en protese, men problemet er at beinet er hvitt.

- Det er et bra bein, men jeg vil farge det. Jeg vil ha to afrikanske bein, sier han.

Leiren myldrer av små barn. Noen har en liten fotprotese i sandal. Selv de minst ble ikke spart da rebellene til Foday Sankoh gikk amok med kniver og macheter. De fleste i leiren kommer fra landsbygda i Sierra Leone, som ble hardt rammet under den ti år lange borgerkrigen. Mange har fått reise hjem etter at hjelpeorganisasjoner har bygd opp de nedbrente husene.

JOSEPH venter på klarsignal til å dra til Moyamba. Sieh Mansaray har fått klarsignal i september.

Mens han venter, bruker han vannmaling til å drive ut demonene som har plaget ham siden rebellene helt uten mål og mening kappet av ham hånda som forsørget familien.