Tilbake til sentrum

NEW YORK (Dagbladet): De kalte det et Seinfeld-valg, et valg som handlet om ingen ting, de mange forståsegpåerne som spratt opp i enhver TV-kanal før kongressvalget i USA. Republikanerne, med formann Newt Gingrich i spissen, lente seg mot Lewinsky-skandalen og regnet med 30 nye seter i Representantenes hus. Velgerne viste at valget faktisk handlet om noe. Og republikanerne fikk sjokk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den omstridte Newt Gingrich måtte trekke seg fra jobben som leder i Representantenes hus sekunder før han ble sparket av sine egne. Han ofret seg, sa han, for at partifellene hans ikke skulle spise hverandre opp etter valgnederlaget. I reneste Hollywood-stil holdt han taler og appeller, tørket tårer og ble omtalt i vakre ordelag av de fleste. Selv president Clinton sa pene ting om Newt. Onde tunger vil ha det til at Clinton har mistet sin nyttigste motstander i Kongressen.

  • Alt tyder på at republikanerne nå velger «doktor» Livingston for å kurere elefantsyken som mange mener har rammet republikanerne i Gingrichs tid. Da Newt Gingrich erobret Representantenes hus med 52 plasser i 1994, var det første gang på 40 år at republikanerne fikk makta. Og han var første sørstatsmann i jobben som Husets leder. Med «Contract with America» som motto sentraliserte han makta i Huset og brukte mer tid på å skjelle ut demokratene og president Clinton enn på å få gjennomført saker i Kongressen. Newt ville lage høyrerevolusjon for enhver pris.
  • Den 55 år gamle Bob Livingston vil høyst sannsynlig erstatte Gingrich når republikanerne 18. november bestemmer hvem som skal ha ordførerjobben, som er den tredje høyeste stillingen i USA. Han er også sørstatsmann, fra Louisiana, og er regnet som en meget konservativ mann tross svart belte i karate. Når republikanerne satser på Livingston, er det fordi han evner å inngå kompromisser, og kan samarbeide i langt større grad enn Newt Gingrich. «Det er ingen grunn til å forvente store endringer,» sier Don på postkontoret mitt her i New York. Som innbarket demokrat regner han med at republikanerne nå skal legge seg i startgropa foran presidentvalget i 2000.
  • Mange mener at det første Livingston bør gjøre er å sørge for at Kongressen får lagt bak seg den ulykksalige riksrettsprosessen mot presidenten. Kongressvalget bekreftet det meningsmålingene lenge hadde fortalt; nemlig at et klart flertall er uenig med republikanerne som vil stille presidenten for riksrett. Livingston er allerede kommet med uttalelser som nokså klart viser at han har tatt signalene fra folket.
  • Samtidig understreker Livingston at presidenten må stå til rette. En offentlig reprimande er foreslått. Kloke grunnlovseksperter og historikere som mandag diskuterte hva grunnlovsfedrene egentlig mente skulle til for å stille en president for riksrett, mener likevel at reprimander ikke kan brukes. Det ville forringe presidentembetet, er konklusjonen.
  • Gentleman er ikke ordet de fleste vil bruke om Newt Gingrich. Mange mener det var avgjørende for republikanerne å kvitte seg med Gingrich for å fortsette å ha flertall i både Representantenes hus og Senatet. Det viktigste målet er likevel å få en republikansk president valgt i år 2000, og nå tror ingen at Gingrich vil stille som presidentkandidat. Heldigvis har partiet George W. Bush. Den gjenvalgte og populære guvernøren i Texas har klare presidentambisjoner. Som sønn av tidligere president Bush, sønnesønn av senator Bush og en bror, Jeb, som er nyvalgt guvernør i Florida er det et lite dynasti på linje med Rockefeller og Kennedy som nå vokser fram.
  • George W. Bush er en populær sentrumsrepublikaner med en sjarm og et folketekke Al Gore bare kan misunne. Og Bush har pengene som skal til. Det mange lurer på er om han har nok hjerne.

«Presidentvalg handler bare om hvem som har mest penger, men det er faktisk vi som er velgerne,» sier Don.

En av USAs mest kjente historikere, Arthur M. Schlesinger jr., ga klar beskjed om at å lyve om sitt sexliv ikke er en alvorlig forbrytelse.

- Det gjør alltid gentlemen, sa Schlesinger.