Tilbake til start

Wall Street fokuserer på inntjening igjen, og dermed er teknologiaksjene tilbake der de startet året. Følg med RCL og Norsk Hydro i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I januar fokuserte det amerikanske aksjemarkedet på at den lavere renten skulle redde økonomien og inntjeningen. I februar er fokus tilbake på resultatutsiktene. Og dermed faller aksjekursene.

For fallet i den økonomiske veksten i USA er dramatisk, og vil måtte slå kraftig ut på selskapenes inntjening i år. Det er store oppsigelser på gang i USA, og de offisielle arbeidsledighetstallene er egentlig bare historien om snøen som falt ifjor. Ifølge analysegruppen ISI var antall oppsigelser i USA oppe i 270.000 i januar, en oppgang på 672 prosent fra januar ijor. Og mer skal det bli, ifølge ISI. På fredag alene var tallet 20.000.

Slikt kan senke konsumentenes forventninger enda mer, med de konsekvenser det kan få for forbruket.

På fredag kuttet UBS Warburg sin optimistiske sjefstrateg Ed Kerschner veksten i resultatprognosene for 2001 til flat utvikling. I snitt venter markedet 4 prosent vekst i resultatene for S&P 500 i år. Han venter et fall på 8 prosent i første halvår, 1,5 prosent vekst i tredje kvartal og så 15 prosent vekst i fjerde kvartal igjen.

Det store spørsmålet er hvor fort økonomien klarer å snu. Morgan Stanleys USA-strateg Byron Wien mener det er urealistisk å tro at økonomien snur rundt igjen etter bare seks måneder når man har hatt 100 måneder med sammenhengende vekst. Han ser dermed ikke for seg noen V-formet utvikling i økonomien.

Resultatbekymringen begynner som nevnt å tynge teknologiaksjene. Power One har falt kraftig som følge av storkunden Ciscos svakere utvikling. Og flere slike eksempler blir det trolig fremover.

Men om teknololgiaksjene faller, synes øvrige aksjer å holde seg overraskende bra. Ikke minst gjelder dette cruise-sektoren. RCL steg til 265 kroner fredag, lite påvirket av knall og fall på Wall Street. Normalt har aksjemarkedet bekymret seg over cruise-aksjer når konsumentenes forventninger (consumer confidence) faller.

Nå faller forventningene loddrett, men cruiseaksjene stiger. Kanskje har det noe å gjøre med Carnivals uttalelser nylig, om at selskapet ikke så noen spesielt sterk korrelasjon på dette feltet likevel. RCL vil derfor stige videre i dag.

Følg også med Norsk Hydro i dag. Selskapet legger frem sitt resultat for fjerde kvartal mandag morgen. Interessen for Norsk Hydro ser ut til å være måtelig blant investorene. En litt kjedelig aksje kanskje, ettersom den ikke er noe rent spill på noen spesiell sektor. Aksjen har imidlertid beveget seg bra opp i det siste, og handles nær 400 kroner. Blir det noen større overraskelse fra Norsk Hydro, kan det sette preg på børsen likevel.

Mange av de internasjonale oljeselskapene som har rapportert så langt, har kommer med langt bedre tall enn ventet. Med de volatile oljeprisene som var gjennom fjerde kvartal kan det være vanskelig for analytikerne å treffe presist på Hydro-tallene denne gang.

Oslo Børs tok mye av IT-fallet allerede før Wall Street åpnet fredag. Det er få impulser ellers over helgen, og Tokyo-børsen var stengt i natt på grunn av fridag.

IT kan få en liten rekyl opp igjen i dag, mens Norsk Hydro kommer til å sette agendaen for resten av dagen.