Tilbake til start

I løpet av et halvt år har Fremskrittspartiet mistet mer enn halvparten av sine velgere. Flere måneder med voldsomt oppstyr har satt sine spor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De frafalne har spredt seg over flere andre partier, selv om både Høyre og Ap har hatt en positiv utvikling de siste månedene. Men det er også blitt flere usikre velgere og hjemmesittere.

  • Den ferske meningsmålingen MMI har gjort for Dagbladet og NRK viser at Fremskrittspartiet i dag er like stort som for ett år siden.

Partiet har også like stor oppslutning som ved valget i 1997, som var et brakvalg for Carl I. Hagen. Men sett i forhold til den enorme populariteten partiet hadde på ettersommeren i fjor, er dagens oppslutning selvsagt en kraftig nedtur. Det var også ventet.

Med tanke på alt som har skjedd de siste månedene, kan det snarere synes overraskende at partiet har beholdt såpass mange velgere. Klarer Carl I. Hagen å stoppe tilbakegangen på det nåværende nivået, kan han og den øvrige partiledelsen faktisk puste lettet ut.

  • Det er Høyre som har mest å glede seg over med dagens måling, selv om Senterpartiet kan notere seg størst framgang. Høyre er igjen landets nest største parti, og har gått jamt fram siste halvåret. Partiet begynner nå å komme opp på et mer normalt nivå igjen. Bakgrunnstallene viser også at Høyre har forsynt seg mest av tidligere Frp-ere.

Derimot er det mer overraskende at Arbeiderpartiet ikke høster større fordeler av Fremskrittspartiets krise og sin egen regjeringsmakt. Riktignok har partiet karret seg over på rette sida av 30-prosentgrensen, etter den elendige oppslutningen i sommer. Men dette er langt fra noe tilfredsstillende nivå for Ap. Et valg i dag ville påført Jens Stoltenberg et betydelig nederlag, og det ville vært høyst usikkert om han kunne fortsette som statsminister. Siden siste valg har partiet tapt velgere både til høyresiden og SV.

  • For Venstre er situasjonen dyster. Med ny tilbakegang er partiet fjernt fra sperregrensen og representasjon på Stortinget. Dermed vil også sentrumsregjeringen være ute av verden, og Bondevik må orientere seg i andre retninger for å komme i regjeringsposisjon. I dag frir både Høyre og Arbeiderpartiet til ham.

  • Målingen er gjort i perioden 8.3- 13.3 blant 919 velgere
.