Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Tilbake til tida før Stiklestad...

- Å dele Norge i fem regioner er et forsøk på å få landet tilbake til tida før slaget på Stiklestad, sier Senterpartiets generalsekretær Per Olaf Lundteigen. En slik deling blir foreslått av toppdiplomaten Sverre Jervell i en ny bok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jervells bok er likevel bra, fordi han åpent og ærlig går inn for en utvikling som må føre til Europas forente stater. Og det er et eksperiment som skal bekjempes med nebb og klør, sier Lundteigen til Dagbladet.

I dag er han opponent ved lanseringen av Sverre Jervells bok «Norge foran oppbruddet», hvor ambassaderåden Jervell foreslår Norge delt i fem regioner med egne hovedsteder og parlamenter, og med stor makt overfor sentralregjeringen.

Svekker Norge

Lundteigen synes likevel boka er «glimrende», fordi den er aktuell, ærlig og åpen. Jervells meninger har Lundteigen imidlertid lite til overs for.

- Det er en viktig og nødvendig debatt, og denne debatten har vært forsøkt skjult av de fleste norske toppolitikere som går inn for EU og en felles europeisk valuta - som vil bidra aktivt til å svekke Norge som nasjonalstat, sier Lundteigen.
Han peker på at debatten om den felles Euro-valutaen pågår uten at det blir understreket at den skal styres av mennesker som ikke velges, og med en felleseuropeisk økonomisk politikk som mål og nødvendig forutsetning.

Pillråtne tigre

- Men det er et luftslott. For hvordan kan en fransk sosialistisk statsminister og en tysk kristendemokrat føre felles politikk?

Lundteigen mener utviklingen i Asia også beviser at Jervells ideer i dag er i krise, og at globaliseringen er et luftslott.
- For ett år siden dro statsminister Gro Harlem Brundtland rundt i Asia med alle næringslivs-toppene i Norge som nesegruse beundrere av det de i dag plutselig betegner som et pillråttent system.

Men Jervell peker på en utvikling som er reell, mener Lundteigen. Den internajsonale liberalismen er satt i et system som planmessig reduserer nasjonalstatenes mulighet til å korrigere utviklingen. Dermed svekkes folks tillit til regjeringene - og nasjonalstaten mister oppslutning.

Oppsplitting av makt

- Det er denne utviklingen vi kan kjempe mot og beseire. Men Jervells ideer om oppsplitting av makt og nasjonalstater er som å ta vekk alle skottene i tankbåt og sende den fullastet ut på havet: Det blir ustabilt, for å si det mildt.

Sier Lundteigen, og understreker at talsmenn for de rådende liberalistiske holdninger ikke har skjønt det enkle poeng at det frie marked er et statsprodukt:

- For å sikre det frie marked, må staten regulere og kontrollere det. Ellers ødelegger kapitalismen seg selv.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!