Tilbake

Brun, frisk og fin ankom en kampklar statsminister Kjell Magne Bondevik sitt hjem i går ettermiddag. - Jeg gleder meg til i morgen, sa Bondevik til Dagbladet. I dag skal han feie all tvil til side.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokka 17.10 i går ettermiddag kom Bondevik hjem til Kolbotn i en svart regjeringsbil. Ettermiddagen brukte Bondevik til å gjøre unna en del ærender i hovedstaden. Men tidligere på dagen møtte han sin egen stab ved statsministerens kontor.

Sammen brukte de god tid på å forberede kanskje den viktigste dagen i Bondeviks politiske liv. Den dagen han skal feie all tvil til side om at han er skikket til å være statsminister i Norge.
Ingen vet bedre enn Bondevik selv at han i dag vil følges med argusøyne fra morgen til kveld.

- Sammen har vi tenkt og planlagt det som skal skje i morgen, bekrefter informasjonssjef ved Statsministerens kontor, Øivind Østang, overfor Dagbladet. Han vil ikke si noe om hvordan det var å ha Bondevik tilbake.

- Dette er ikke første gang vi har møtt ham. Vi har truffet ham flere ganger, både her og der, sier Østang.

Innvilger intervju

Bilen kjører helt opp til Bondeviks dør, og med stresskoffert i den ene hånda stiger den fortsatt sykmeldte statsministeren ut.
Skal man dømme etter utseendet, er det den gode gamle Bondevik som i morgen tar tilbake styringen over Norge.

Han er ulastelig antrukket i en krøllfri dress og ser ualminnelig velopplagt ut: brun og frisk i ansiktet og med glimt i øyet. Han smiler et lunt, men litt brydd smil. Han gjør det klart at det er i morgen han vil svare på spørsmål. Men han klarer ikke å være helt avvisende og for første gang siden han ble sykmeldt for 3,5 uker siden, innvilger han et aldri så lite intervju med Dagbladet.

Gruer seg ikke

- Hvordan var det å være på jobb i dag?
- Jeg har ikke vært på jobb, svarer Bondevik.

- Men var det godt å være tilbake?
- Det var veldig hyggelig, smiler Bondevik og tar tak i dørhåndtaket.

- Gruer du deg til morgendagen?
Nå stopper Bondevik opp. Ser oss rett inn i øynene og sier bestemt:
- Nei! Jeg gleder meg.

Det er tydelig at han ønsker å signalisere at morgendagens møte med et samlet og kritisk pressekorps, ikke skremmer.

Han åpner døra og nikker farvel.

- Ses i morra, smiler statsministeren før han forsvinner inn til sin kone.

Alle spørsmålene

Statsministeren startet dagen i dag med å bli oppdatert av sin stab om regjeringens arbeid før han deltok i regjeringskonferansen. På denne konferansen avsluttet regjeringen arbeidet med statsbudsjettet for neste år, som legges fram 5. oktober.

Men den store ilddåpen kommer først klokka 17.00 i morgen. Da er det tillyst pressekonferanse i regjeringskvartalet.
Både kommentatorer i pressen og i opposisjonen på Stortinget har uttrykt at måten Bondevik takler dette møtet med offentligheten på vil være avgjørende for hans videre liv som statsminister.