Tilbakeholdne med reaksjoner

Sjokkerte politiske ledere håper at brannen i Hågensens hus ikke er en represalie-aksjon fra det nynazistiske miljøet. Foreløpig er de tilbakeholdne med reaksjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LO-leder Yngve Hågensen og flere andre ledere i organisasjonen har tidligere mottatt trusler som kan stamme fra det nynazistiske miljøet. Hågensen har hatt politibeskyttelse etter han i februar mottok drapstrusler i posten.

Ledere i det politiske miljøet sier i kveld til NTB at de håper at brannen i Hågensens hus ikke er en represalie-aksjon fra grupper i det nynazistiske miljøet:

Lars Sponheim (V)

- Hvis brannen hos Yngve Hågensen er påsatt av politiske årsaker, er det svært alvorlig, sier Venstre-leder Lars Sponheim.

Han frykter at norske politikere og fagforeningsledere må omgi seg med strengere sikkerhetstiltak i framtiden.

- Jeg må ta forbehold om at vi ikke vet hva som blir politiets konklusjon. Man må uansett fordømme en slik forbrytelse, hvis det er det det er. Men det blir forsterkende hvis det rammer et menneske fordi det er en samfunnsengasjert borger, sier Sponheim.

Han mener noe av det uskyldige ved det norske samfunnet er i ferd med å forsvinne.

- Vi har sett spor av dette allerede, med en statsminister som er konstant politiovervåket, sier han.

Jan Petersen (H)

- Hvis brannen hos Yngve Hågensen er påtent, skaper det en voldsom utrygghet og usikkerhet, sier Høyre-leder Jan Petersen. Han håper politiet finner ut av saken raskest mulig.

Petersen frykter at brannen kan ha politiske motiver, men vil ikke bidra til å piske opp noen stemning.

- Det er vanskelig å bedømme dette før vi vet hvem som eventuelt står bak. Jeg regner med at politiet setter alt inn på å finne ut om det ligger noe politikk i dette, sier han.

Høyre-lederen mener det kan virke som det er blitt tøffere å være i en framskutt samfunnsposisjon i Norge.

- Når noe slikt skjer hos en så profilert person som Yngve Hågensen, så er det klart det skaper en generell utrygghet, sier han.

Thorbjørn Jagland (Ap)

- Det er uhyggelig hvis denne brannen er påsatt, sier Arbeiderparti-leder og utenriksminister Thorbjørn Jagland, som også er en nær venn av LO-leder Yngve Hågensen.

- Alt må gjøres for å finne ut om det er tilfelle. Jeg ble ganske sjokkert da jeg satt i stortingssalen i formiddag og fikk melding om brannen, sier Jagland.

Hans første tanke var at brannen kunne være påsatt og ha politiske motiver. Men Jagland vil ikke spekulere i om nynazister står bak, på bakgrunn av drapstruslene mot Hågensen tidligere i år.

- Frykter du at Norge vil oppleve samme nynazistiske voldsutvikling som Sverige?

- Man må absolutt være redd for det. Men vi vet ikke om det er en slik forbindelse, og det er viktig å ikke bidra til spekulasjoner, sier han.