Tilbakekaller 870 000 biler etter edderkopp-problem

Airbagen utløses uprovosert. Hittil i år har Toyota tilbakekalt seks millioner biler.

TILBAKEKALLES: Toyota Avalon er en av flere toyotatyper som nå blir tilbakekalt i hopetall. Foto: AP/Toyota/NTB Scanpix
TILBAKEKALLES: Toyota Avalon er en av flere toyotatyper som nå blir tilbakekalt i hopetall. Foto: AP/Toyota/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Toyota tilbakekaller 870 000 biler fordi problemer med en del i aircondition-systemet kan føre til at airbagen utløses uprovosert, melder CNN.

Og problemet er også et eddekoppproblem. Det har vist seg at edderkoppspinn ved flere anledninger har har blokkert en del i aircondition-systemet.

Dette kan føre til at kondensert vann drypper ned på en modul som styrer airbagen og skape en kortslutning. Dette kan igjen føre til at varsellampa for airbagen begynner å lyse, og, iverste fall, til at airbagen utløser uprovosert, med eksplosiv styrke.

I noen tilfeller kan dette også slå ut servostyringa på bilene, opplyser Toyota.

Ikke i Norge Ifølge The Atlantic gjør den gigantiske tilbakekallingen av toyotaer seg gjeldende i USA, Canada, Mexico og 16 andre land. Dette gjelder nyere toyotaer av typen Camry, Venza og Avalon, biler som ikke finnes på det norske markedet.

- Dette med edderkopper var ukjent for meg, men lekkasje og airbagproblemer går fram av den informasjonen jeg har tilgjengelig, sier informasjonssjef Espen Olsen i Toyota Norge til Dagbladet. Han understreker at Venza og Avalon ikke finnes på det norske markedet.

- Og Camry har ikke blitt solgt i Norge siden tidlig på 2000-tallet. I det hele tatt er ikke dette et problem som gjør seg gjeldende i Norge, sier Olsen.

Så langt er Toyota kjent med tre faktiske tilfeller av at airbagen er blitt utløst uprovosert som følge av denne problematikken. I 35 tilfeller har varsellampa begynt å lyse, opplyser talskvinne Cindy Knight i Toyota.

Edderkopp har skylda I de tilfellene hvor Toyota har gått inn og gransket, har det vist seg at edderkoppsinn har forårsaket en blokkering i aircondition-systemet, uten at Knight tør si at edderkoppsinn er årsak til samtlige tilfeller.

At edderkopper kan spinne sine tråder i bilenes rørsystemer er kjent også fra tidligere, skriver CNN. I 2011 måtte Mazda tilbakekalle 52 000 biler av typen Mazda6 sedan fordi det oppsto problemer med at edderkopper bygget sine nett i ventilasjonssystemet for bensintanken.

Toyota planlegger nå å fikse de tilbakekalte bilene ved å hindre vann i å dryppe ned på airbagmodulen. Bileiere vil få epost med anmodning om å levere bilene sine hos Toyota-leverandører.

Ifølge BBC har Toyota hittil i år måttet tilbakekalle seks millioner biler på grunn av ulike problemer.