Tilbakekaller luksus-Lexus

Feil i drivstofftilførselen øker brann-risikoen på 79 biler i Norge.

 RAMMET:   De 79 bilene som blir tilbakekalt i Norge omfatter Lexusmodellene IS, GS, ISF og LS, samme type som bilen på bildet.  Foto: Tormod Brenna / Dagbladet
RAMMET: De 79 bilene som blir tilbakekalt i Norge omfatter Lexusmodellene IS, GS, ISF og LS, samme type som bilen på bildet. Foto: Tormod Brenna / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bilprodusenten Toyota tilbakekaller 1,75 millioner biler verden over på grunn av problemer med bremser og andre feil som utgjør en brannrisiko. I Norge må 79 biler på verksted.

Toyota peker på i alt tre forskjellige problemer som rammer flere bilmodeller. I 759.000 av bilene som tilbakekalles, er det en feil i drivstofftilførselen som kan øke risikoen for brann. Flere av disse er av Toyotas luksusmerke Lexus, melder nyhetsbyrået AFP.

I Norge vil 79 biler av merket Lexus bli tilbakekalt, opplyser informasjonssjef i Toyota Norge, Espen Olsen, til NTB.

- Vi vil kontakte kundene som berøres og avtale tid på verksted med dem. Utbedringen vil ikke koste noe for kundene, sier Olsen.

De 79 bilene som blir tilbakekalt i Norge, omfatter Lexusmodellene IS, GS, LS og ISF.

Må finne eierne Olsen opplyser at de først må avklare med veimyndighetene hvem som eier bilene, før de blir tilbakekalt.

- Det er ikke noe umiddelbar hast, men vi gjør det så raskt vi har mulighet, sier Olsen.

Han mener det ikke er farlig å fortsette å bruke bilene før de er reparert.

- Risikoen er uhyre liten, men vi tar den på alvor og får bilene inn så raskt som mulig, sier Olsen.

Feil på bremser I tillegg tilbakekaller Toyota 802.000 biler på grunn av en del i bremsesystemet som er utformet på feil måte. Det er hovedsakelig biler solgt i Japan og Kina som er rammet av dette.

- Bremsen blir ikke ineffektiv, men bremsevirkningen kan bli gradvis nedbrutt, sier Toyota i en epost, ifølge nyhetsbyrået AFP.

I tillegg er det et problem med 109.000 biler som er solgt i Japan, ifølge selskapet.

- Toyota vet ikke om noen branner, kollisjoner, skader eller dødsfall knyttet til problemene, opplyser selskapet videre.

11 millioner Hendelsen er den siste av flere tilbakekallinger fra verdens største bilprodusent. Kunngjøringen onsdag kommer rundt fire måneder etter at selskapet tilbakekalte 2.270.000 biler verden over på grunn av en defekt som kunne gjøre at airbagene ikke ble utløst i en kollisjon, noe som også utgjorde en brannrisiko, melder AFP.

Totalt har Toyota tilbakekalt nær 11 millioner biler siden starten av året.

(NTB)