Tilbakekaller over 70 000 leker i Norge

Leketøyprodusenten Mattel slår alarm om blyinnhold og farlige magneter i millioner av produkter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har dine barn brukt de omtalte lekene eller blitt skadet av lignende leker? Tips Dagbladet på telefon 24 00 00 00, sms til 2400 eller epost til 2400@dagbladet.no i kveld.

(Dagbladet.no): Leketøysprodusenten Mattel har i kveld besluttet å tilbakekalle 18,2 millioner leker i hele verden. Det skjer etter at det har blitt avdekket alvorlige mangler med en rekke populære produkter.

70 050 enheter har vært til salg i norske butikker. Mattel  gjør det klart at forbrukere umiddelbart bør fjerne disse lekene fra barna.

- Vi ber på det sterkeste foreldre om sjekke barnas leker for å se om de har noen som er på lista, sier pressekontakt Hanne McBride i Mattel Northern Europe til Dagbladet.no.

Samtidig har selskapet i dag slått alarm til alle forhandlere i landet som har de kinesiskproduserte lekene i sitt sortiment. De som ikke er solgt allerede skal nå være ute av alle butikkhyller.

I Norge omfatter dagens tilbakekalling følgende produkter:

* Leke-militærbilen «Sarge»/«Sjanten» fra den populære animasjonsfilmen Cars/Biler (3630 produkter)

* Ett Barbie-sett (602 produkter)

FARLIG DISNEY-LEKETØY: Denne populære figuren fra animasjonsfilmen «Cars» inneholder giftig maling og er solgt i flere tusen eksemplarer i Norge. Foto: MATTEL
FARLIG DISNEY-LEKETØY: Denne populære figuren fra animasjonsfilmen «Cars» inneholder giftig maling og er solgt i flere tusen eksemplarer i Norge. Foto: MATTEL Vis mer

* 23 forskjellige typer «Polly Pocket»-leker (totalt 59 643 produkter)

* 5 forskjellige «Doggie Day Care»-leker (6 175 produkter)

• Les mer om lekene på Matells hjemmesider. Der får du også informasjon om hvordan lekene skal håndteres.

Farlig maling

Situasjonen er mest dramatisk i forhold til de 3630 «Sarge»-lekene som har vært på det norske markedet.

De er produsert med en type maling som inneholder uakseptable mengder bly og kan være giftige for barna.

Den farlige malingen har skapt store overskrifter i USA de siste dagene, der et langt større spekter av leker er berørt.

- Det finnes ingen unnskyldning for at lekene inneholder bly. Det er totalt uakseptabelt, og dette må ta slutt, sa Nancy A. Nord ved den statlige kommisjonen for produktsikkerhet i USA på en pressekonferanse i ettermiddag, ifølge AP.

Tilbakekaller over 70 000 leker i Norge

- De aktuelle lekene ble produsert av et av Mattels faste produksjonsanlegg. En underleverandør har vært pålagt å bruke maling levert direkte fra anlegget, men har forbrutt seg mot gjeldende retningslinjer og har i stedet benyttet maling fra en uautorisert leverandør, skriver Mattel i en pressemelding. 

Løse magneter

De andre «norske» lekene, 66 420 i tallet, tilbakekalles fordi de inneholder en liten magnet som man frykter barn kan dra løs og svelge eller putte i ørene og nesa. Det kan føre til indre skader og infeksjoner når magnetene fester seg til hverandre inne i kroppen. 

Dette har tidligere vært et problem med andre Mattel-produkter.

I november i fjor ble det ifølge nyhetsbyrået AP kjent at minst tre barn hadde blitt alvorlig skadet ved å svelge to magneter eller flere. Alle måtte opereres på sykehus.

Kveldens liste over skadelige leker kan også bli lengre. Det pågår ennå en omfattende granskning internt i Mattel, spesielt knyttet til den farlige blymalingen.

- Vi håper vi slipper å tilbakekalle flere leker, men hvis vi må, forsikrer vi dere om at vi skal handle raskt, skriver administrerende direktør Bob Eckert i et åpent brev til bekymrede foreldre.

Selskapet uttaler at de nå tester malingen fra alle forsendelser hos samtlige leverandører, parallellt med en hektisk endring av andre rutiner.

- Alle forsendelser fra Kina til oss er stoppet, og alle distribusjonsledd blir gjennomgått, sier Hanne McBride til Dagbladet.no.

- Ingen skadet 

Lekene som tidligere i blymaling-skandalen har blitt svartelistet i USA skal ikke være solgt i Norge.

Pressetalskvinnen understreker at det er Mattel selv som nå har valgt å gå ut og advare mot de potensielt helseskadelige lekene.

- Det er ikke kommet inn meldinger om at barn har blitt skadet. Det er våre egne interne rutiner som har avdekket dette. Vi beklager overfor foreldre og barn som er berørt av denne nyheten, sier McBride.

<B>FARLIG BARBIE:</B> Dette Barbie-settet fra Mattel inneholder små magneter som barn klarer å løsne. Om de svelger dem kan de føre til alvorlige indre skader.
<B>FARLIG DOKKEHUS:</B> En rekke produkter i «Polly Pocket» og «Doggy Day Care»-seriene inneholder de potensielt skadelige magnetene.
<B>- IKKE SOLGT I NORGE:</B> På verdensbasis har tidligere en rekke andre Mattel-leker blitt trukket tilbake, blant annet denne Batman-figuren.