Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tilbakekomsten

Nå begynner igjen den politiske hverdagen for Thorbjørn Jagland. Han starter med å dra til Canada og USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag morgen klokka 07.55 setter Thorbjørn Jagland seg på flyet for å besøke Canada og USA sammen med utenrikskomiteen i Stortinget.

Den store norske medieinteressen for besøket skyldes likevel neppe genuin interesse for terroristbekjempelse. For første gang siden utenrikskomiteens leder og Ap-leder Jagland ble sykmeldt skal han og Jens Stoltenberg være sammen over et lengre tidsrom.

Dermed blir det etter alt å dømme forholdet mellom de to Ap-toppene som kommer til å prege norske medier. Snakker de sammen og hva snakker de om?

Nå kommer det neppe noen avklaring på hva Stoltenberg vil gå for under denne turen. Så langt har han konsekvent svart at det er valgkomiteen som først vil få beskjed om at han er lederkandidat eller nestlederkandidat. Dette kommer han sikkert til å gjenta mange ganger den neste uka.

For utenrikskomiteens medlemmer er det likevel trolig andre spørsmål som er minst like interessante som striden om lederspørsmålet i Ap. Selv om besøket innledes i Ottawa mandag og tirsdag, er det nok programmet i Washington komiteen ser fram til med størst spenning. Hovedtemaet er terroristbekjempelse.

Etter å ha spist onsdagsfrokost i den norske ambassaden i selskap med ambassadør Knut Vollebæk går turen til det amerikanske utenriksdepartementet. Temaet for møtet er krigen mot terrorisme, transatlantiske forbindelser, Russland og Midtøsten.

De samme temaene går igjen under hele oppholdet i den amerikanske hovedstaden, også når komiteen besøker Kongressen og Senatet, og naturligvis når komiteen torsdag besøker forsvarsdepartementet, Pentagon. I Pentagon skal komiteen blant annet spise lunsj sammen med departementets antiterrorisme-eksperter.

Besøket avsluttes i New York med besøk i FN. Komiteen skal blant annet ha samtaler med lederen for UNICEF, Carol Bellamy. På programmet står jenters utdanning, hiv/aids, beskyttelse av barn og situasjonen i Afghanistan.

Deretter møter de norske politikerne visegeneralsekretær Jean-Marie Guehenno som er leder for FNs fredsbevarende operasjoner. Tema for samtalene er Øst-Timor, Etiopia/Eritrea, Kongo og Sierra Leone.

På programmet står også en arbeidslunsj om Irak sammen med lederen for FNs våpeninspektørkommisjon Hans Blix.

Om kvelden tirsdag 12. februar setter utenrikskomiteen seg på flyet for å bli fraktet tilbake til den norske hverdagen.

(NTB-Svein Kristoffersen)

TILBAKE PÅ JOBB: Her er Thorbjørn Jagland og Jens Stoltenberg på pressekonferansen etter Arbeiderpartiets sentralstyremøte forrige måned. Dagen etter ble Jagland innlagt på Rikshospitalet.
Hele Norges coronakart