Tilbakeleverer barnas bibler i protest

Mødre i Hareid har fått nok av kapellan Michal Møgsters dømmende holdning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mødre i Hareid leverte tirsdag tilbake bibler barna deres har fått i gave fra Hareid kirke.

- Dette har jeg gjort i protest mot Hareid kirkes intoleranse og dømmende holdning i forhold til biskop Rosemarie Köhn, sier en av mødrene, Toril Bjåstad til NTB.

- Jeg er troende, og jeg har forsøkt å lære datteren min hvor viktig det er å ta vare på hverandre, sier Bjåstad. Hun får støtte av en annen mor, Marie Brandal, som sier at Bibelen for henne er et symbol på nestekjærlighet og toleranse, ikke på en fordømmende holding.

Flere aksjoner

Hun velger å levere tilbake Bibelen datteren hennes fikk av Hareid kirke da hun begynte i 5. klasse, og heller kjøpe en ny til henne. De to mødrene mener at biskop Rosemarie Köhn har mye å lære andre, og at hun bør ønskes velkommen til Hareid med respekt 16. og 17. oktober.

Samtidig med aksjonen mødrene har igangsatt, arbeider andre i Hareid med en alternativ gudstjeneste søndag 17. oktober. Det er også startet en underskriftskampanje mot kapellan Michal Møgsters holdninger. Møgster har nektet Rosemarie Köhn å preke under gudstjenesten i Hareid kirke 17. oktober, og har begrunnet dette med standpunktet hennes til homofilt samliv.

I stormen

Midt i den kirkelige stormen i Hareid sitter kapellan Michal Møgster på prestekontoret i annen etasje i kommunehuset like ved ferjekaia i Hareid:

- Vi står han av, sier kapellanen. Utenfor vinduet blåser det kraftig og regnet siler ned.

Strategien hans er å roe det hele ned. Det var så vidt NTB slapp til med et intervju.

Kapellanen forteller at han lærte seg utholdenhet i militærtjenesten, da han gikk ti timer uten mat. Han forteller at han får støttetelefoner fra hele landet, og at noen vil starte en underskriftsaksjon til fordel for hans syn. Dette har han frarådet. Det er også dem som har bedt ham si opp jobben og reise fra bygda.

- Jeg tror ikke bygda splittes i to kirkelige leire. Etter hvert som tida går, vil alt roe seg ned. Jeg skal selv ta godt imot Rosemarie Köhn når hun kommer 16. oktober, forteller han.

Overrasket

Han er overrasket over styrken og dimensjonene denne saken har fått. - Det er en uvant rolle for en landsens prest, og i ettertid innser jeg at ting kunne vært gjort annerledes fra min side. Men etterpåklokskapen er verdens mest eksakte vitenskap. Jeg står fast på standpunktet mitt og markeringen mot Rosemarie Köhns standpunkt til homofilt partnerskap, sier han.

Han avviser også Rosemarie Köhns utspill om å endre loven som gir presten det totale teologiske ansvar for innholdet i en gudstjeneste. Köhn mener at det må vurderes om menighetsrådet bør ha et større ansvar i forhold til hvem som bør slippe til på prekestolen.

Sårende

- Når det er såpass sterke motsetninger i et lokalsamfunn, ville det ikke alltid bli så enkelt for et sokneråd å ta ansvar for gudstjenestens innhold, sier Møgster. Han sier at når en biskop kommer til et annet bispedømme, kommer hun eller han som en vanlig prest. Og det kan ikke bli slik at når man ikke får det som man vil i et annet bispedømme, så skal loven forandres.

Møgster sier at det er første gang han har nektet noen å tale i kirka på teologisk grunnlag. Han minner om at han står på Den norske kirkens offisielle syn i forhold til homofilt samliv, og at det er Rosemarie Köhn som har et avvikende standpunkt.

Kapellanen sier at han vil oppleve en alternativ gudstjeneste i Hareid 17. oktober som sårende, og at noe slikt også vil virke splittende og vanskelig for menigheten.

Heller ikke Øygarden

Kapellan Michal Møgster får støtte fra menighetsrådene i Øygarden i Hordaland:

- Biskop Rosemarie Köhn ville ikke fått slippe til på talerstolene i kirkene i Øygarden, sier kirkeverge Odd Normann Thormodsæter til Kystradioen.

Menighetsrådene i Øygarden har sammen med Øygarden kirkelige fellesråd gått ut med en uttalelse der de støtter kapellanen i Hareid. Menighetene mener at Michal Møgster både formelt og teologisk var i sin fulle rett til å nekte biskop Köhn å tale. (NTB)

PROTEST: Toril Bjåstad i Hareid har levert inn bibelen datteren fikk av Hareid kirke i protest mot det hun mener er intolerante holdninger fra kapellan Michal Møgsters side.
STORMSENTRUM: Kapellan Michal Møgster i Hareid opplever storm i egen menighet, men får også støtteerklæringer etter striden rundt biskop Køhns besøk i Hareid i Møre og Romsdal.<P>
NEKTES: Det er ikke bare kapellanen i Hareid som nekter biskopen å tale i kirken. Også menighetsrådene i Øygarden har gjort det klart at Rosemarie Köhn er uvelkommen.