Tilbakeslag for fredsprosessen i Nord-Irland

Fredsprosessen i Nord-Irland opplevde et kraftig tilbakeslag torsdag da det ikke lyktes å danne en samlingsregjering for provinsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det nordirske unionistpartiet boikottet det første møtet i den nye nordirske forsamlingen torsdag, og knuste dermed håpet om en rask løsning på krisen i fredsprosessen.

Tidligere på dagen hadde unionistpartiets leder David Trimble bekreftet at han ikke ville foreslå medlemmer til en samlingsregjering med IRA. Kunngjøringen kom bare minutter før den nye provinsforsamlingen skulle konstitueres i Belfast. Fredsprisvinnerens parti UUP vil ikke føye Storbritannias statminister Tony Blair og gå med i provinsregjeringen før IRA starter innlevering av sine våpen.

Kritikk av Trimble

IRAs politiske fløy Sinn Fein ber på sin side Blair avsette David Trimble som leder av en påtenkt samlingsregjering. Sinn Feins formann Mitchel McLaughlin mener Trimble har vist seg uskikket til å skape fred i provinsen.

Den moderate katolske politikeren Seamus Mallon kunngjorde at han trekker seg som provinsens viseminister, og oppfordret Trimble til også å trekke seg.

Storbritannias statsminister Tony Blair sa at han vil fortsette sine bestrebelser på å løse opp den fastlåste situasjonen. Men Blair innrømmet at unionistenes boikott er et tilbakeslag.

- Landfredagsavtalen vil fortsette, men vi kan ennå ikke sette den ut i livet. Jeg vil gjøre alt jeg kan for freden, men de politiske partiene i Nord-Irland må hjelpe til, sa Blair.

Han skal i neste uke møte sin irske kollega Bertie Ahern for å ta fatt på en revurdering av hele fredsprosessen.

Det er ventet at fredsprosessen nå stanser opp, kanskje i flere måneder.

Revurdering

Den britiske regjeringen varslet torsdag en formell revurdering av fredsavtalen for Nord-Irland etter at unionistene boikottet det første møtet i den nye nordirske forsamlingen.

- Jeg vil sammen med den irske regjeringen ta initiativ til en formell gjennomgang ut fra Langfredagsavtalen, sa den britiske Nord-Irland-ministeren Mo Mowlam i parlamentet.

- Det vil ikke bli en revurdering av selve avtaleteksten, men av iverksettelsen, sa Mowlam.

Hun betegnet det største unionistpartiet UUPs boikott av den nordirske forsamlingen som et alvorlig tilbakeslag, men advarte samtidig mot å forkaste fredsavtalen i sin helhet.

Økonomiske konsekvenser

Flere ledende økonomer i Irland mener at en kollaps i fredsprosessen kan ramme økonomien i Nord-Irland.

- Hvis fredsprosessen bryter sammen vil det sannsynligvis føre til ny vold i Nord-Irland. I så fall vil de økonomiske utsiktene bli dårlige, sier Jim Power ved sentralbanken i Irland.

Irland har de siste årene opplevd et eventyrlig økonomisk oppsving. Etter at Langfredagsavtalen ble undertegnet i fjor regnet mange med at den økonomiske veksten i Irland kunne smitte over på den nordlige provinsen.

Analytikere spådde at turisttrafikken ville øke med over 20 prosent, og at den økonomiske veksten ville ta seg kraftig opp.

Med fredsprosessen i fare ser det imidlertid mørkere ut for Nord-Irland.

(NTB-Reuters-AFP)