Tilbakeslag i krigen mot lommetyvene

Ett av Oslo-politiets våpen i kampen mot lommetyvene som herjer hovedstaden er å øke straffene, men domstolene er ikke med på den angrepsmetoden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Oslo-politiet har gått til krig mot lommetyvene i hovedstaden og et av midlene for møte problemet er å få skjerpet straffenivået i domstolene. Men politiet har fått sitt første tilbakeslag i kampen om å heve straffene.

Hver dag anmeldes det i gjennomsnitt 49 lommetyverier i Oslo. Det ble nesten anmeldt 18 000 lommetyverier i hovedstaden i fjor, noe som er en eksplosiv økning, ifølge politiet. Sjansen for å bli tatt og dømt er minimal, oppklaringsprosenten på lommetyver er på fattige 1,5 prosent.

- For lave straffer To personer som er tatt og dømt er et ektepar fra Romania. I slutten av januar ble en mann (34) dømt til fem måneders fengsel for fire mobiltyverier i Oslo tingrett. En kvinne (26) ble dømt til 90 dager.

Politiet mente straffene var alt for lave og anket til lagmannsretten. Politiet mente 34-åringen burde få doblet straffen til ti måneder i fengsel. Politiet ønsker generelt at ett lommetyveri skal straffes med 120 dager i fengsel mot praksis i dag som ligger på 50 til 70 dager bak lås og slå. Men Borgarting lagmannsrett er ikke enig med politiet.

- Et slikt «kvantesprang» bør eventuelt sees i en bredere sammenheng av lovgivende og bevilgende myndigheter, og ikke av domstolene alene, skriver Borgarting lagmannsrett i dommen.

Aftenposten omtaler også dommen i dag.

Sverige høyere straffenivå Aktor i saken, politiadvokat Andreas M.A. Strand i Oslo-politiet, påpekte under ankebehandlingen at Oslo har tre ganger så mange lommetyverier som Gøteborg i Sverige, en by på samme størrelse som den norske hovedstaden.

LOMMETYVBANDER: Lommetyvbander har herjet på Østlandet de seinere årene. Her blir en kvinne utsatt for en av lommetyvene. Foto: Overvåkningskamera/Politiet
LOMMETYVBANDER: Lommetyvbander har herjet på Østlandet de seinere årene. Her blir en kvinne utsatt for en av lommetyvene. Foto: Overvåkningskamera/Politiet Vis mer

- Forskjellen skyldes mest sannsynlig at Sverige har et betydelig høyere straffenivå enn Norge for slike tyverier, mente politiadvokat  Strand i retten.

Men Borgarting lagmannsrett mener det ikke er grunnlag for en så drastisk skjerpelse av straffene som politiet ønsker.

Strand sier til Dagbladet at politiet ønsker å øke straffene for å få færre lommetyvbander fra til Norge.

- Det er stadig flere lommetyverier i hovedstaden og med økte straffer mener vi at det vil være med på å motvirke økningene og trendene, sier politiadvokaten.

Han ønsker ikke å gi noe karakteristikk av hva han mener om rettens utfall utover at han registrerer at domstolen ikke følger politiets anførsler.
Ingen tro på forslaget Advokaten til den dømte mannen reagerer på at politiet bruker denne saken til å forsøke å øke straffene. Hun er enig med domstolen om at en vesentlig skjerping i lommetyvstraffer bør fattes hos politikerne.

- Å bli frastjålet en mobiltelefon er irriterende, men kanskje ikke det mest alvorlige man kan bli utsatt for. Jeg tror neppe en økning i straffen v il føre til en nedgang i mobiltyveriene, sier Aase Karine Sigmond i firmaet Advokatene Sigmond og Ysen.

Hun mener kapasiteten til norske fengsler vil sprenges ytterligere og kostandene vil bli enorme dersom man bestemmer seg for å øke straffenivået for lommetyverier uten forankring hos lovgivende myndigheter.

- Norge er det rikeste landet i Europa, og de som kommer hit gjør det ikke for å komme i norske fengsler, men for å komme seg vekk fra nøden. Jeg tror ikke det er økte straffer som fungerer preventivt for å få bukt med dette, sier Sigmond.