Tilbakeslag i Sri Lanka

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Valget av Mahinda Rajapakse til ny president i Sri Lanka er ikke oppløftende for de norskledede fredsforhandlingene, og for økt innflytelse for den tamilske minoriteten i landet. Rajapakse har i lang tid vært en av fredsforhandlingenes hardeste kritikere. Før valget inngikk han avtaler med marxistene og de buddhistiske partiene om ikke å inngå vesentlige kompromisser i fredsforhandlingene med de tamilske tigrene. Han har kategorisk avvist tamilenes krav om autonomi, og har vært en åpen kritiker av Erik Solheim og Vidar Helgesens fredsmegling. Han har også gått inn for en reforhandling av avtalen om våpenhvile som ble inngått i 2002 av hans motstander i presidentvalget, tidligere statsminister Ranil Wickramashinge 2002.

Valget av Rajapakse, som har sine viktigste valgkretser på landsbygda, blir også sett på som en dårlig nyhet for næringslivet og landets rekordhøye inflasjon. Aksjekursene falt også med 7 prosent da valgresultatet ble kjent. Det står også i kontrast til den urbane Wickramashinge som har hatt næringslivets støtte, og har vært en forkjemper for privatisering av industrien, fritt marked, og andre økonomiske reformer.

Rajapakses valgkrets er kystbyen Hambanatota som var et av områdene som ble verst rammet av tsunamien i desember i fjor.Gjenoppbyggingen etter tsunamien har gått svært tregt, og regjeringen har måttet tåle sterk kritikk fra tsunami-ofrene. Hvorvidt Rajapakse kan løse denne floken gjenstår å se, men valget av ham gir heller ikke grunn til optimisme for tamilene. En avtale mellom regjeringen og de tamilske tigrene om fordelingen av tilsammen 20 milliarder kroner raknet tidligere i år. Rajapakses støttespillere blant radikale buddhistiske grupper, og nasjonalistpartiet, har kjempet en bitter kamp mot denne avtalen, noe den nyvalgte presidenten nok tar hensyn til i fortsettelsen. Slik gir sett valget på Sri Lanka bleke utsikter for landets økonomi og tamilene, og fredsmekler Erik Solheim får det neppe travelt med fredsmekling i landet.