Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tilbakestående Oliver må dø i natt

Oliver David Cruz har en IQ på 63 - og kan være mentalt tilbakestående. I natt henrettes han av delstaten Texas med giftsprøyte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forbrytelsen han er dømt for er alvorlig nok: I 1986 skal han ha bortført, voldtatt og drept en kvinne som var stasjonert på en militærbase i San Antonio i det sentrale Texas. Men 33-åringens dødsdom er kanskje den som har vakt størst diskusjon i Texas de siste årene.

Da han gikk på videregående scoret Cruz en gang så lavt som 63 på en IQ-test. Personer som tester rundt 70 regnes som mentalt tilbakestående.

Fagpersoner såvel som vanlige borgere og menneskerettighetsorganisasjoner har argumentert kraftig imot fullbyrdelsen av straffen. Men Texas er en av 25 amerikanske delstater som tillater henrettelse av tilbakestående fanger. 13 stater har forbudt denne praksisen.

Et lovforslag som forbyr henrettelse av personer med en IQ under 65 ble avvist i Texas tidligere i år, men kan bli gjenopptatt til neste år, ifølge CNN.

Dobbel-henrettelse

USAs største delstat har økt dødsstraff-frekvensen drastisk under Guvernør George W. Bush. Under valgkampen fram mot presidentvalget har en fange blitt henrettet hver uke i Texas.

Klokka ett i natt bryter myndighetene i Texas en barriere, når den kanskje utviklingshemmede Cruz får lærreimer rundt håndleddene og gift injisert gjennom nåler i begge armer.

En time før har Brian Keith Roberson (36) dødd på den samme benken. Han skal ha stukket et eldre ektepar ihjel i 1986 i Dallas.

Mennenes advokater anket dødsdommene like til det siste. Tidligere i dag ble det klart at siste-liten-anken ble avvist.

<B>HENRETTES:</B> Oliver David Cruz (33).
<B>HENRETTES:</B> Brian Keith Roberson (36).