Tilbaketog i gasskraftsaken

Ap-regjeringen er ikke lenger sikker på at det vil bli bygd gasskraftverk med dagens teknologi. Miljøvernminister Siri Bjerke slår fast at framtidige gasskraftverk skal legge til rette for fraskilling og oppbevaring av CO{-2}.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringens kursendring kommer etter en rekke kritiske reportasjer i Dagbladet som endte i en stortingshøring om gasskraftverk onsdag. Her ble det slått fast at det faglig sett ikke er dekning for å hevde at norske gasskraftverk vil føre til en reduksjon av CO{-2}-utslipp i Europa.

- Ikke endelig mål

Det var i sitt innlegg på Arbeiderpartiets landsmøte at miljøvernminister Siri Bjerke langt på vei foretok et tilbaketog i gasskraftsaken.

- Gasskraftverk er ikke noe endelig mål for Arbeiderpartiet. Vi har åpnet for bygging av gasskraftverk fordi det kan bli et virkemiddel for å videreforedle en nasjonal ressurs som vi vet vil være bærekraftig framover, sier Bjerke.

Statsråden sier ikke lenger at norske gasskraftverk vil føre til reduksjon av de totale CO{-2}-utslippene i Europa, slik statsminister Jens Stoltenberg og olje- og energiminister Olav Akselsen har insistert på de siste åra.

CO{-2}-rensing

Like oppsiktsvekkende er statsrådens spådom om at det neppe blir bygd norske gasskraftverk i overskuelig framtid. Og dersom gasskraftverk skal se dagens lys, bør de bygges med ny teknologi som reduserer CO{-2}-utslippene kraftig.

- Vi støtter opp om og følger med på resultatene fra norske forskningsmiljøer som NTNU, SINTEF og innenfor næringslivet. Derfor er det stilt krav om at eventuelle gasskraftverk skal legge til rette for fraskilling og oppbevaring av CO{-2}.

KURSENDRING: Miljøvernminister Siri Bjerke sier nå at eventuelle gasskraftverk skal legge til rette for fraskilling og oppbevaring av CO2.