Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Tilbaketrekking er irrasjonelt

Taliban krever at utenlandske styrker forlater Afghanistan umiddelbart.

TALIBAN KOMMENTERER: USAs president Barack Obama (t.h.) er i ferd med å tape krigen i Afghanistan, mener Taliban. Her deltar han på NATO-toppmøte i Lisboa sammen med visespesialutsending for Afghanistan og Pakistan, Frank Ruggiero (t.v.) og general David Petraeus (i midten), som er USAs øverstkommanderende i Afghanistan. Foto: REUTERS / Kevin Lamarque / SCANPIX
TALIBAN KOMMENTERER: USAs president Barack Obama (t.h.) er i ferd med å tape krigen i Afghanistan, mener Taliban. Her deltar han på NATO-toppmøte i Lisboa sammen med visespesialutsending for Afghanistan og Pakistan, Frank Ruggiero (t.v.) og general David Petraeus (i midten), som er USAs øverstkommanderende i Afghanistan. Foto: REUTERS / Kevin Lamarque / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NATOs gradvise tilbaketrekking fra Afghanistan i løpet av fire år er irrasjonell, mener Taliban, som krever at utenlandske styrker forlater landet umiddelbart.

Å vente med tilbaketrekkingen vil bare føre til flere «tragiske hendelser og kamper», mener Taliban, som fremholder at krigen er meningsløs og umulig å vinne for NATO.

Søndagens uttalelse inneholder fem punkter og er en reaksjon på at NATO-landene dagen før vedtok at utenlandske kampstyrker skal trekkes ut av landet innen utgangen av 2014. Overdragelsen av sikkerhetsansvaret til afghanerne innledes neste år.

Taliban mener også at planen er et nederlag for USA.

- Det er en god nyhet for afghanere og alle frihetselskende folk i verden og et tegn på nederlag for den amerikanske regjeringen, sier Taliban.

Både i USA og NATO er det tjenestemenn som har advart om at volden og alle problemene med å bygge opp Afghanistans eget forsvar og politistyrker vil gjøre det vanskelig å holde 2014-fristen, som er fastsatt etter ønske fra Afghanistans president Hamid Karzai.

Mark Sedwill, NATOs fremste sivile representant i Kabul, sa i forrige uke at overgangen vil kunne trekke ut til 2015 i de mest voldelige områdene av landet.
(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!