Tilbaketrekking fra Kosovo i rute

Tilbaketrekkingen av serbiske væpnede styrker fra Kosovo er i rute og vil være fullført innen fristen utløper i morgen sa en talsmann for KFOR-styrkene i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Talsmannen, Louis Garneaum, sa at tilbaketrekkingen fra sone 1 og 2 allerede var fullført i tråd med planen, mens den siste sonen i nord skulle være ferdig evakuert innen midnatt søndag.

NATO-talsmannen Jamie Shea sa det fortsatt var noen få menn med et par kjøretøyer igjen i sone 2, men at det ikke var noe problem.

Garneaum sa det godt kunne være at tilbaketrekkingen blir ferdig før tida, kanskje allerede på formiddagen søndag.

Han sa at KFOR ikke hadde hatt noen problemer med serberne, selv om det på forhånd var blitt spådd at det kunne oppstå logistiske problemer fordi stridsvogner og andre kjøretøyer muligens ikke var kjørbare.

Shea sa at serberne bare hadde 22 tilhengere til å frakte tunge kjøretøyer som var skadd, som de ønsket å ta med seg for å reparere.

(NTB)Stor trafikkKFOR anslo at det lørdag fortsatt var mellom 3.000 og 5.000 serbiske styrker i Kosovo, mot 41.000 soldater og væpnede politifolk før tilbaketrekkingen begynte.

Fotografer som har vært i grensestrøkene i nord fortalte om stor trafikk, inkludert pansrede personellkjøretøyer, på vei ut av provinsen.

NATO har gjort det klart at luftkrigen ikke blir offisielt avblåst før alle de serbiske styrkene er ute av Kosovo. Foreløpig er luftkrigen bare suspendert.

Avvæpning

I dag ga den kosovoalbanske geriljaen UCK ordre til alle sine styrker om ikke å opptre væpnet i byer eller tettsteder.

Kunngjøringen kom samtidig som øverstkommanderende KFOR, general Mike Jackson, forhandlet med UCK-lederne om en avvæpning av geriljastyrkene.

En avvæpning av UCK-geriljaen er en del av fredsavtalen om Kosovo, men KFOR-talsmenn har sagt de tror det kan bli umulig helt å avvæpne geriljaen siden det befinner seg millioner av skytevåpen i provinsen.

I dag besøkte USAs forsvarsminister William Cohen og NATOs øverstkommanderende, general Wesley Clark, for første gang Kosovo.

Clark sa at han trodde de serbiske styrkene ville være ute av provinsen innen fristen. Han sa også at han trodde uoverensstemmelsene med UCK bare er et forbigående problem.

(NTB-AFP)