Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Tilbaketrekkingen fra Afghanistan starter i 2011

Obama sender ytterligere 30 000 amerikanske soldater til Afghanistan i håp om å få avsluttet krigen.

30 000 SOLDATER: Natt til onsdag norsk tid skal president Barack Obama legge fram USAs nye Afghanistan-strategi. Den innebærer blant annet en troppeforsterkning på 30.000 soldater, ifølge amerikanske kilder. Foto: REUTERS / Larry Downing / SCANPIX
30 000 SOLDATER: Natt til onsdag norsk tid skal president Barack Obama legge fram USAs nye Afghanistan-strategi. Den innebærer blant annet en troppeforsterkning på 30.000 soldater, ifølge amerikanske kilder. Foto: REUTERS / Larry Downing / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Natt til onsdag norsk tid skal Obama i en TV-sendt tale fra militærakademiet West Point presentere sin nye Afghanistan-strategi, men allerede tirsdag kveld kom lekkasjene som perler på en snor.

Som ventet vil Obama øke antallet soldater i Afghanistan med 30.000 over en periode på seks måneder. Disse soldatene kommer i tillegg til de om lag 70.000 som allerede er utplassert der.

I tillegg sier en tjenestemann til Reuters at Obama kommer til å starte tilbaketrekkingen fra Afghanistan innen juli 2011. Obama kommer til å understreke at det amerikanske engasjementet ikke er uendelig, men setter trolig ikke en dato for når tilbaketrekkingen skal være fullført.

Det er ventet at den amerikanske presidenten vil ba Iran spille en rolle i arbeidet med å stabilisere det krigsherjede landet.

Viktig

- Den nye Afghanistan-strategien er svært viktig for Obama, sier Jennifer Bailey, professor i statsvitenskap ved NTNU i Trondheim.

Hun tror ikke Obama egentlig ønsker å forsterke det amerikanske nærværet i Afghanistan.

- Men han har tenkt seg lenge om og har kommet fram til at det er nødvendig å gjøre det, sier Bailey til NTB.

Hva den nye strategien vil ha å si for Obamas politiske framtid og ettermæle, avhenger av i hvilken grad den lykkes, eller om den i det hele tatt gjør det. Jennifer Bailey har sine tvil. Hun mener det allerede har gått for langt i feil retning.

NATO-hjelp

Obama ber NATO om å bidra med ytterligere 5.000 og 10.000 soldater, ifølge kilder i den amerikanske administrasjonen. Henvendelsen fra Obama skal være stilet til de europeiske NATO-medlemmene, melder nyhetsbyrået AP.

Ifølge avisen Le Monde ønsker Obama 1.500 ekstra soldater fra Frankrike.

Mens Storbritannia har sagt at landet vil sende ytterligere 500 soldater, sier Frankrikes spesialutsending Thierry Mariani at det ikke er aktuelt å bidra med flere stridende soldater i Afghanistan.

Muligheten for ytterligere opplæringspersonell holdes imidlertid åpen, melder AFP.

Tyskland sier landet vil vente med å svare til etter et Afghanistan-møte i London i januar.

To muligheter

Ifølge Bailey sitter USA nå igjen med to muligheter i Afghanistan. Det ene er å forsøke å skape Afghanistan om til en moderne stat. Alternativt må USA finne en strategi for tilbaketrekking uten å komme i et altfor dårlig lys.

- Obama vil oppnå begge deler, men jeg er redd for at det bare er det siste som skjer.

Motstanden mot krigen i Afghanistan har økt betydelig blant amerikanere flest de siste månedene.

Både det stigende tallet på drepte utenlandske soldater og kaoset som rådet etter det afghanske presidentvalget i høst, har satt fart i diskusjonen om USA i det hele tatt har en strategi for tilbaketrekking.

Diskuterte med Karzai

Tirsdag morgen diskuterte Obama den nye Afghanistan-strategien med den afghanske presidenten Hamid Karzai under en timelang videokonferanse, opplyser en talsmann for Karzai.

Ifølge lekkasjene i amerikanske medier vil USA øke opplæringen og treningen av afghanske soldater, slik at afghanerne på egen hånd kan fortsette kampen mot Taliban og al-Qaida når amerikanerne en gang trekker seg ut.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media