- Tilbaketrekningen en bløff

Den israelske tilbaketrekningen er utilstrekkelig, mener EU og USA. Israel styrket grepet om andre deler av Vestbredden, og kampene fortsetter for fullt i Jenin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den palestinske informasjonsministeren Yasser Abed Rabbo karakteriserer den israelske tilbaketrekningen fra byene Qalqilya og Tulkarm som en bløff, fordi de israelske styrkene både styrket beleiringen av byene og gikk inn i en ny.

Samtidig fortsatt de harde kampene i flyktningleiren i Jenin, nord på Vestbredden. Ifølge israelsk radio skal flere hundre militante palestinere ha forskanset seg i flyktningleiren, innstilt på å kjempe til døden.

Ifølge journalister like ved Jenin skjøt israelske apache-helikoptre minst seks raketter inn i flyktningleiren, som har vært åsted for blodige kamper den siste uken.

Rundt 100 palestinske menn, kvinner og barn skal være innestengt i en bygning i flyktningleiren. De har bedt hjelpeorganisasjoner om assistanse, men ble beskutt, forteller en innbygger i leiren til AFP.

Raserte hus

- 100 palestinere er blitt beskutt i fire timer, og vi har bedt hæren om å snakke med oss, men de skjøt på oss i stedet, sier Abu Hussein i flyktningleiren, til AFP. Han sier palestinerne, blant dem rundt 20 kvinner og barn, har søkt tilflukt i bygningen fordi hæren skal ha meiet ned hjemmene deres for å få plass til å komme fram med stridsvogner.

Den israelske hæren sa den trakk seg ut av byene Qalqilya og Tulkarm fordi jobben med å bryte opp ekstremistgrupper var unnagjort. Israel styrket imidlertid jernringen rundt de to byene. Samtidig tok soldater og stridsvogner seg inn i landsbyen Dura nær Hebron sør på Vestbredden. Tre palestinere skal ha blitt drept, ifølge palestinske kilder i landsbyen.

Ikke nok

USAs president George W. Bush sa tirsdag at han fortsatt vil se resultater av sitt krav til Israel om tilbaketrekking.

En EU-diplomat avviste overfor Reuters den delvise israelske til baketrekningen, som «langt fra nok», og sa EU fortsatt forlanger øyeblikkelig våpenhvile.

- Det er ikke dette det internasjonale samfunnet har bedt om. Det internasjonale samfunnet har bedt om full tilbaketrekking og en øyeblikkelig våpenhvile. Øyeblikkelig betyr øyeblikkelig. Dette er bare begynnelsen, og det er ikke nok i det hele tatt, sier diplomaten, som ikke vil bli navngitt.

EU-møte

Spanias utenriksminister Josep Pique sa at denne første tilbaketrekningen er et skritt i riktig retning, men at den ikke oppfyller FN-resolusjonens krav om full tilbaketrekking fra alle okkuperte områder.

Han sier det vil bli innkalt til møte i det spesielle samarbeidsrådet for EU og Israel, som ble etablert i 1995 for å fremme handel og tettere politiske forbindelser, men han sa ikke når. Rådet skal diskutere sanksjoner mot Israel. Men dette blir det neppe noe av siden Danmark allerede tirsdag sa klart fra at landet ikke går inn for økonomiske sanksjoner.

Sinne

USAs utenriksminister Colin Powell dro tirsdag fra Marokko til Egypt, til møter med president Hosni Mubarak og trolig enda mer arabisk sinne over at USA ikke gjør mer for å stanse den nå ukeslange israelske offensiven på Vestbredden.

Marokkos kong Mohammed lurte mandag på om USAs president George W. Bush ga Israels statsminister Ariel Sharon frie hender ved å ikke sende Powell til Jerusalem før fredag.

- La oss håpe at dette ikke er en liten bit av det, og en liten bit av det, men begynnelsen på en tilbaketrekking, sa Powell etter møtene i Marokko. Etter Egypt fortsetter han til Madrid til møter med EU-ledere, FNs generalsekretær Kofi Annan og Russlands president Vladimir Putin.

(NTB)

SKADD: En skadd israelsk soldat evakueres fra stridssonen i Jenin.