Tilbakevirkende kontantstøtte skaper problemer

Norges kvinne- og familieforbund vurderer juridisk søksmål mot regjeringen, etter at det ble kjent at den nye kontantstøtteordningen får tilbakevirkende kraft.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I september ble det kjent at regjeringen fjerner kontantstøtten for toåringer fra og med 1. august i år. Dette innebærer også at de som allerede har fått innvilget kontantstøtte for barn fram til de er tre år, mister denne støtten da.

- Merkelig sosialpolitikk å fjerne noe som vi allerede har fått, sier firebarnsmor Synne Haaland til Vårt Land.

Hun og ektemannen er blant dem som rammes av den nye ordningen. De fikk forrige uke et brev fra Nav om at de mister kontantstøtten fra august. Da mister familien rundt 35.000 kroner.

Vurderer søksmål Norges kvinne- og familieforbund vurderer nå å gå til juridisk søksmål mot regjeringen.

- Det at endringene i kontantstøtteloven skal gis tilbakevirkende kraft er svært sjokkerende. Det får være grenser for hva regjeringen kan tillate seg å skalte og valte med familiens økonomi, sier Elisabeth Rusdal, forbundsleder i Norges kvinne- og familieforbund.

Hun mener at saken er prinsipielt viktig selv om det ikke er så mye penger det er snakk om.

- Mandag tar vi kontakt med advokat og setter i gang arbeidet med juridisk vurdering, opplyser Rusdal.

Krever at Lysbakken snur Høyres familiepolitiske talsmann, Linda Hofstad Helleland, krever nå at statsråd Audun Lysbakken (SV) ordner opp.

- Jeg har vært i kontakt med familier som nylig har fått beskjed om at de får kontantstøtte, men som bare noen dager senere har fått kontrabeskjed om at de ikke får det likevel. Slik kan vi ikke ha det, sier hun til NTB.

Hun mener barne- og likestillingsministeren nå må reversere tiltaket.

- Han må sende en kontrabeskjed til Nav, dette er en urimelig situasjon, sier Helleland.

Også Solveig Home (Frp), nestleder i Stortingets familie- og kulturkomité forventer svar.

- Jeg forventer at Lysbakken redegjør for hvilke overgangsordninger han har tenkt å gi disse barnefamiliene, sier Home til NTB.

Hun reagerer sterkt på at familiene har fått beskjed så sent.

Ber om gjennomgang Leder for Stortingets familie- og kulturkomité, Gunn Karin Gjul (Ap), sier de nå vil be om en gjennomgang av saken.

- Vi vil be Lysbakken om en redegjørelse av saken. Her må alle fakta på bordet for å se om noen virkelig blir fratatt noe de allerede har fått innvilget, sier hun til NTB.
(NTB)