Tilbakeviser WikiLeaks-avsløringer

Norge kjempet derimot for åpenhet om dødstall i Afghanistan, hevder UD.

 TILBAKEVISER:  Espen Barth Eide i UD tilbakeviser avsløringene i lørdagens Aftenposten.  Foto: Halvor Elvik/Dagbladet
TILBAKEVISER: Espen Barth Eide i UD tilbakeviser avsløringene i lørdagens Aftenposten. Foto: Halvor Elvik/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aftenposten omtalte lørdag WikiLeaks-dokumenter som viste at Norges NATO-ambassadør skal ha «understreket behovet for å unngå en offentlig debatt om rapportering av antallet sivile drepte».

Ambassadør Kim Traavik sa at han ikke kjente seg igjen i uttalelsene, og nå går også Utenriksdepartementet ut mot avsløringene.

Det stikk motsatte er derimot tilfellet, hevder statssekretær i UD, Espen Barth Eide (Ap). - Jeg mener strengt tatt at ingenting stemmer når det gjelder oppslaget om hva vår ambassadør Kim Traavik har sagt. Han var faktisk en meget uttalt tilhenger av at man skulle være åpen, sier Barth Eide til NRK ifølge NTB.

Generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty Norge, oppfatter imidlertid situasjonen som om Norge, som resten av NATO, har forsøkt å gjøre tapstallene mindre.

Han mener også at det burde ha kommet fram av referatet dersom Norge virkelig var kritisk til NATOs tall.

- Og ettersom Norge er en aktiv partner i NATO generelt, og i det som skjer i Afghanistan spesielt, og de ikke har bestridt dette, så har det vært en mistanke vi har hatt at de har vært med på å bagatellisere antallet sivile drept i krigen i Afghanistan, sier Egenæs til statskanalen.