15 år etter terrorangrepene florerer konspirasjonsteoriene:

Tilbakevist gang på gang, men konspirasjonsteoriene om 9/11 lever fortsatt videre

Forsker: - Mange av dem stemmer på Trump.

TERROR: Det er 15 år siden det styrtet to fly i World Trade Centre  i New York, ett styrtet i Pentagon og ett i Pennsylvania. Mange mener at dette ikke stemmer og har egne konspiratoriske teorier. Foto: AFP / NTB scanpix
TERROR: Det er 15 år siden det styrtet to fly i World Trade Centre  i New York, ett styrtet i Pentagon og ett i Pennsylvania. Mange mener at dette ikke stemmer og har egne konspiratoriske teorier. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I dag er det 15 år siden det største terrorangrepet på amerikansk jord fant sted.

11. september 2001 ble fire fly kapret av 19 terrorister fra jihadistgruppa al-Qaida. To av flyene styrtet inn i World Trade Centre, det tredje styrtet i Pentagon og det fjerde styrtet på bakken i Pennsylvania.

Ulike teorier

At al-Qaida stod bak terrorangrepet er det ikke alle som tror på. 15 år etter florerer fortsatt konspirasjonsteoriene. Forklaringene er alt fra religiøse til at angrepene var planlagt.

«9/11 Truth» er en organisasjon som ble etablert i etterkant terrorangrepene. De skriver på sine nettsider at de er «et skeptisk nettverk som forsøker å få svar på de spørsmålene ofrenes familier og det amerikanske folk fortjener å få svar på».

I tillegg til 19 kaprere døde 2973 mennesker i terrorangrepet.

FEMTEN ÅR: I år er det femten år siden det største terrorangrepet på amerikansk jord fant sted. Her er hendelsesforløpet. Video: CNN / Reuters Vis mer

Liten tillit til regjeringen

Ifølge en undersøkelse fra 2015 er én av fem personer som hadde mistillit til Bush-regjeringen også de som har mest tro på konspirasjonsteoriene, skriver CBC News.

Det mener også førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, Deborah Kitchen-Døderlein. Hun tror at amerikanere tradisjonelt alltid har vært skeptiske til myndighetene og at det er derfor teoriene dukker opp.

- Mange av amerikanerne som tror på konspirasjonsteoriene stoler i liten grad på regjeringen i USA. Oppfatningen er helt annerledes enn i Norge, der nordmenn stoler på sine folkevalgte og myndighetene, sier Kitchen-Døderlein til Dagbladet og fortsetter:

- Amerikanske borgere har den motsatte oppfatningen av sine myndigheter. De ser på regjeringen sin som problemet, som en fiende og som noe dårlig, sier hun.

En undersøkelse utført av Washington Post i fjor viste at folk som ikke stolte på myndighetene blant annet var negative til den økonomiske utviklingen.

Her er de vanligste konspirasjonene:

Stemmer på Trump

Konspirasjonsteoriene er sterkt kritisert i forskningsmiljøer - nettopp fordi de ikke stemmer overens med virkeligheten.

Det er usikkert hvor mange av personene som trodde på konspirasjonsteoriene for ti år siden, som fortsatt gjør det. Det er likevel mye aktivitet i organisasjonen 9/11 Truth. Ifølge nettsiden deres finnes det 200 underorganisasjoner i over 40 land som er aktive Truth-grupper, blant annet i Norge.

Deborah Kitchen-Døderlein sier at personer som tror på konspirasjonsteoriene ofte er fra en viss gruppe i samfunnet, der mange av dem ikke er like «opplyst» som andre.

VONDE MINNER: I dette eksklusive intervjuet med CNN, snakker Hillary Clinton om sin opplevelse av terrorangrepet som skjedde 11. september 2001.Video: CNN Vis mer

- De som tror på konspirasjonsteoriene er gjerne personer som også stemmer på Donald Trump. Det gjelder ikke alle, men mange av dem, sier Kitchen-Døderlein og fortsetter:

- De har ingen utdanning, får nyheter fra TV - spesielt Fox News - istedenfor seriøse aviser, er redd for innvandrere, har dårlig økonomi og noen av dem har ekstreme meninger, sier hun.

Hun tror også at mediedekningen av terroren 9/11 bidro til at konspirasjonsteoriene oppstod.

- TV-nyhetssendinger begynte med rapportering rett etter at det første flyet traff og før noen visste hva som skjedde, hvem som sto bak, eller hvorfor. Det var mer gjetting enn korrekte nyheter og historier endret seg ofte etterhvert som de fikk bedre informasjon. Dette bygget opp redsel som allerede var høy på grunn av økonomi og generelt daglige rapporter om voldsbruk og problemer, sier førsteamanuensisen ved UiO.

Snakker ikke høyt om teoriene

Robert McIlvaine mistet sønnen sin i World Trande-senteret under terrorangrepet. Han forteller i et intervju med CBC News at han forsoner seg med dødsfallet med å tro på konspirasjonsteoriene. Han sier han er forsiktig med å snakke om det offentlig.

- Kona mi tar ikke med meg ut lenger, fordi hun er redd for at jeg skal ta det opp med venner, sier Mcllvaine til CBC News.

Han er en del av gruppen som mener at det ikke var al-Quida som stod bak, men at det var myndighetene som gjorde det for å skaffe seg en grunn til å gå til krig i Midtøsten.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer