- Tilbød asylsøker arbeidstillatelse mot tysting

Politiet tilbød en asylsøker midlertidig arbeidstillatelse hvis han hjalp dem med å avsløre falske asylhistorier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Asylsøkeren i 20-årene fra Midtøsten har fått avslag på sin søknad om asyl i Norge, men har verken statsborgerrettigheter eller statsborgerskap i landet han kommer fra. Derfor får han heller ikke innreisepapirer dit, ifølge avisa.

Han hevder at en politimann gjorde flere forsøk på å rekruttere ham som tyster mot at han skulle få arbeidstillatelse i seks måneder. Han sier at han til slutt valgte å ta opp samtalen på bånd for å avsløre det han kaller «et råttent system».

Asylsøkeren ville ikke bli informatør for politiet. Han fryktet ikke bare hevnaksjoner fra asylsøkermiljøet, men så også for seg hvordan han kunne ødelegge livet til venner og bekjente.

På båndet Aftenposten har fått tilgang til, sier politimannen først at det var avklart med hans gruppeleder at asylsøkeren skulle få arbeidstillatelse.

Når avisen igjen tar kontakt med vedkommende politimann noen dager senere, sier han imidlertid at det kun var snakk om å gi asylsøkeren registreringsboka tilbake. Dessuten hevder han det var asylsøkeren, ikke ham selv, som tok initiativet til avtalen. Politimannens gruppeleder avviser at han har forhåndsgodkjent noen avtale om arbeidstillatelse.

Organisasjonen Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (SEIF) har klaget det de mener er uetiske politimetoder til Justisdepartementet. I brevet heter det at organisasjonen forstår at politiet kan trenge informanter for å innhente informasjon fra forskjellige miljøer, men mener at disse burde rekrutteres blant mennesker som har reelle valgmuligheter og et minimum av rettssikkerhet.

(NTB)