LURT: (f.v.) Karla Paola Zepeda (15)  og Gabriela Velazquez (15) sitter her på rommet til Karlas mor i Zapapoan i Mexico. Begge sier at de gikk med på å låne bort sine barn til en kampanje for 5000 norske kroner. Foto: Scanpix/AP Photo/Bruno Gonzalez
LURT: (f.v.) Karla Paola Zepeda (15) og Gabriela Velazquez (15) sitter her på rommet til Karlas mor i Zapapoan i Mexico. Begge sier at de gikk med på å låne bort sine barn til en kampanje for 5000 norske kroner. Foto: Scanpix/AP Photo/Bruno GonzalezVis mer

Tilbød Camila (9 mnd) en modelljobb - skulle adopteres bort til irer

Mexicanske myndigheter har avslørt trafficking av barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Påtalemyndigheten i Mexico tror at den illegale adopsjonsringen prøvde å lure unge og fattige mødre til å tjene penger til sine barn, og barnløse irske par som var desperate etter å bli foreldre.

I august i fjor oppsøkte Guadalupe Bosquez et fattig nabolag i Zapopan i Mexico, hun fortalte unge mødre at hun lette etter små barn som kunne være med i en kampanje mot abort.

Karla Zepeda (15) var en av de unge mødrene kvinnen snakket med.
 
- Bosquez spurte om de kunne bruke min ni måneder gamle datter, Camila, i kampanjen, sier Zepeda til nyhetsbyrået AP. Bildene skulle tas over to uker, og Zepeda skulle få rundt 5000 norske kroner for datterens modelljobb.

Viste plakater Bosquez kom tilbake med en annen kvinne, Silvia Soto, og ga halvparten av pengene til Zepeda da de hentet Camila. Resten skulle hun få da jobben var ferdig.

- De viste meg en plakat av min datter sammen med andre babyer, og det so «Nei til abort, ja til livet» på den, sier Zepeda. Hun forteller at hun trodde at jobben var lovlig, fordi at kvinnene virket skikkelige.

Syv andre Etter en stund spredte nyheten om Camilas jobb seg til naboene. Da viste det seg at syv andre kvinner, de fleste mellom 15 og 22 år, også hadde lånt bort babyene til kampanjen.

Ingen av dem skal ha gått med på å adoptere bort sine barn.

To av de unge mødrene kan ikke lese eller skrive. Fem av dem sa til AP at de ikke en gang hadde fødselsattester for sine barn da de møtte Borquez og Soto.

Barna var ikke bare modeller for bilder, mexicanske etterforskere sier at Camila og andre babyer var hos irske par som hadde kommet til Mexico for å adoptere barn.

Over lang tid Camila og ni andre barn ble overlatt til myndighetene da de mistenkte at de ble forberedt for ulovlige adopsjoner, og myndighetene sier at langt flere barn kan være ofre for denne adopsjonsringen.

- De mistenkte kvinnene kan ha jobbet med adopsjoner i over 20 år, sa Blanca Barron, som leder etterforskningen. Påtalemyndigheten sier også at fire av barna har vist tegn på seksuelt misbruk.

De irske parene som var med i en illegal adopsjonsring i Mexico trodde at de var i en lovlig prosess, og ble knust da de fikk vite at barna ble lurt fra sine foreldre, sier en talsmann for familiene.

- Alle familiene har gyldige tillatelser til å adoptere fra Mexico, som er gitt av aopsjonsmyndighetene i Irland, sa de i en uttalelse til nyhetsbyrået AP.

- Mareritt - Dette er et mareritt. Hvordan kunne vi stole på noen som var så ondskapsfull, sier Fernanda Montes (18), som har en tre måneder gammel baby.

Dokumentene AP har fått tak har alle en logo for firmaet «Lopez y Lopez Asociados», som er eid av Carlos Lopez Valenzuela og hans sønn, Carlos Lopez Castellanos.

Irske par har fortalt at de fant firmaet gjennom annonser på internett, ifølge deres advokater.

Ni personer er arrestert, inkludert Bosquez og Soto, men ingen har blitt siktet.

Minst 15 irske statsborgere har blitt avhørt i saken.