Fotball VM i Qatar:

Tilbød fans å sove i telt

FIFA skal angivelig ha forhåndsbestilt 80 prosent av Qatars hotellrom - det har ført til enorm plassmangel blant de tilreisende, og vertsnasjonen tyr nå til uortodokse metoder for å frakte ihuga fotballfans til og fra Doha.

HOTELLKATASTROFE: FIFA-president Gianni Infantino har fått mye kritikk under VM i Qatar. Foto: Fabrice Coffrini/AFP/NTB
HOTELLKATASTROFE: FIFA-president Gianni Infantino har fått mye kritikk under VM i Qatar. Foto: Fabrice Coffrini/AFP/NTB Vis mer
Publisert

Fotball-VM i Qatar var forventet å tiltrekke seg i overkant av 1,2 millioner besøkende. Vertsnasjonen hadde likevel bare 30 000 hotellrom tilgjengelig.

Ifølge BBC og Reuters, skal trolig 80 prosent av disse være forhåndsbestilt av FIFA, og skulle dekke oppholdet til de ulike landslagene, funksjonærene og sponsorene for mesterskapet.

For å øke overnattingsmulighetene skal arrangørene ha tilbudt delt rom i tomme leiligheter, villaer og telt i ørkenen. Men disse alternativene viste seg å være særdeles kostbare - noe som førte til at mange fans så seg nødt til å vurdere andre løsninger.

FREKK: Den Colombianske popstjernen Maluma forlot nylig et intervju på direktesendt TV etter spørsmål om menneskerettigheter i Qatar. Vis mer

500 daglige flyginger

Grunnet akutt mangel på hotellrom i Qatar, bor titusenvis av besøkende i nabolandene, inkludert De forente arabiske emirater.

En skyttelflytjeneste med anslagsvis 500 daglige flyginger, er derfor satt opp til å frakte fansen inn og ut av Qatars hovedstad, Doha. Av disse administrerer Dubai UAE nesten 120 daglige flyginger.

Det har nå fått flere klimaaktivister til å se rødt.

- Undergraver løftet

I oppkjøringen til verdensmesterskapet lovet nemlig Qatar å gjøre det til det første karbonnøytrale arrangementet i turneringens historie, selv om klimaforkjempere reiste alvorlig tvil om bærekraftspåstandene.

Den daglige skytteltrafikken viser nå at de slett ikke innfrir løftet de ga før mesterskapets oppstart.

Miljøkostnadene ved å transportere ivrige fans til vertsnasjonen med fly har blitt undersøkt av det Paris-baserte karbonregnskapsfirmaet Greenly, som anslår at skyttelflygingene har resultert imellom 6000 og 8000 tonn karbondioksid (CO₂)-utslipp hver dag siden mesterskapet startet.

- Det enorme volumet av skyttelflyginger undergraver arrangørenes løfte om å minimere flytrafikken under turneringen, sier Khaled Diab, fra advokatgruppen Carbon Market Watch til BBC.

SLÅSSKAMP: Det gikk hardt for seg mellom Argentina og Mexico på tribunen, og det endte ikke pent. Vis mer

Han legger også til at begrunnelsene for å ha så mange stadioner konsentrert i et lite geografisk område, var nettopp for at det skulle bidra til å redusere utslipp knytta til flyreiser.

Diab sier at den ukritiske bruken av flyginger, viser at løftet om å gjøre turneringen karbonnøytral aldri var seriøs.

- Dersom de ville, kunne de ha sett etter andre løsninger - som å kjøre bil fra nabolandene.

Forsvarer avgjørelsene

Qatar på sin side har forsvart sine avgjørelser. En talsmann for verdensmesterskapets organisasjonskomité sier at deres skytteltrafikk har muliggjort effektive direkteflyginger til og fra verdensmesterskapet i Qatar.

STOPPES: Et chilensk TV-team blir stoppet under direktesendingen i Qatar, men blir overrasket over grunnen. VIDEO: T13 Vis mer

- Direkteflygninger er betydelig mer karboneffektive enn flyreiser med mellomlandinger. Grunnet turneringens kompakte natur, vil ikke innenlandsflyginger bli benyttet av tilreisende fans.

Qatar planlegger å telle utslipp produsert av skyttelflygingene som en del av arrangementets samlede karbonavtrykk. Arrangørene forventer at verdensmesterskapet vil produsere 3,6 millioner tonn karbondioksid, der reise – den største bidragsyteren – står for 52 prosent av det.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer