Tilbud kan hjelpe tvangsprostituerte til en ny start

Ny handlingsplan mot menneskehandel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra neste uke kan kvinner som rømmer fra menneskehandel få en mer reell mulighet til å komme seg ut av bakmennenes klør.

I dag har ofre for menneskehandel en frist på 45 dager til å anmelde bakmennene. Bare én person har benyttet seg av ordningen. 


Får fire ganger lenger frist
På instruks fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet iverksetter Utlendingsdirektoratet (UDI) fra neste uke en ny ordning som gir kvinnene seks måneder på seg. Det kommer fram i handlingsplanen mot menneskehandel (2006-2009) som regjeringen legger fram tirsdag, skriver Aftenposten.

I løpet av det halve året kan ofre for menneskehandel som oppholder seg uten lovlige papirer i Norge, finne ut om de våger å anmelde bakmenn og starte et annet liv. I tillegg vil ofrene få ett års arbeids- og oppholdstillatelse hvis politiet innleder straffeforfølgelse av bakmenn. Etter dette kan ofrene søke asyl.


- I front i Europa
- Dette har jeg jobbet for. Med seks måneders refleksjonsperiode vil vi være helt i front i Europa når det gjelder å gi sårbare kvinner som trenger beskyttelse, de beste forutsetninger for å bryte ut og bli i stand til å leve andre liv, sier statssekretær Libe Rieber-Mohn i Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

Åtte departementer er med på arbeidet. Statssekretær Anne Rygh Pedersen i Justisdepartementet har ansvar for handlingsplanen. Hun mener et vidt spekter av tiltak er viktig for å forebygge og bekjempe menneskehandel, blant annet holdningsskapende arbeid.

- Men hvis det ikke var noen kunder, ville ikke dette være noe problem, sier hun.

(©NTB)

FIRE GANGER LENGER FRIST: Kvinner som utnyttes i menneskehandel i Norge får nye rettigheter under UDIs nye handlingsplan. Illustrasjonsfoto: Scanpix
FIRE GANGER LENGER FRIST: Kvinner som utnyttes i menneskehandel i Norge får nye rettigheter under UDIs nye handlingsplan. Illustrasjonsfoto: Scanpix Vis mer