Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Tilbudet er lik null

BERGEN (Dagbladet): Mona Onsum har slitt med spiseforstyrrelser siden hun var sju år gammel. I dag er hun 33 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dødsssyke anorektikere sendes ut av landet

- Behandlingstilbudet er tilnærmet lik null, sier Onsum.

Hun er i dag daglig leder for ROS (Rådgivning Om Spiseforstyrrelser) og er i stadig kontakt med personer med alle typer spisefortyrrelser.

Selv har Onsum slitt med tvangspising siden 7-årsalderen.

Mat-trøst

- Spiseforstyrrelser dreier seg ikke om mat, men om følelser. Maten blir en slags trøst eller en måte å føle kontroll på, forteller hun.

Fortsatt er hun ikke helt kvitt problemet, men føler likevel at hun nå har et godt liv. Men veien til det gode livet har vært en årelang kamp. Stort sett på egen hånd. Resulatet har blant annet blitt et ødelagt fordøyelssystem og et stoffskifte som aldri vil bli normalt igjen så lenge hun lever.

- Jeg må bruke medisiner resten av livet. Hvis det norske helsevesenet hadde drevet mer forebygging, kunne mange og årelange ubehageligheter vært unngått for mange, sier hun.

Riktig

Onsum mener det er riktig å bruke penger på å sende pasienter med spiseforstyrrelser til behandling i utlandet.

- Det er utrolig synd at Norge ikke får på føttene et eget tilbud. Men når vi ikke har det, så er det flott at pasientene får et tilbud i utlandet, mener hun.

Hele Norges coronakart