MISTER PENGER: Kontoret for voldsoffererstatning mister en ekstrabeviligning på 10 millioner, som de fikk etter 22. juli. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MISTER PENGER: Kontoret for voldsoffererstatning mister en ekstrabeviligning på 10 millioner, som de fikk etter 22. juli. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Tilbudet til voldsutsatte blir rasert

Budsjettet for Kontoret for voldsoffererstatning blir halvert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I Regjeringens forslag til statsbudsjett for 2016 fjernes ekstrabevilgningen Kontoret for voldsoffererstatning (KFV) fikk etter terrorangrepene 22. juli 2011.

- I forbindelse med at siste del av ekstrabevilgningen til beamanning for å ta unna saker etter terroren etter 22. juli 2011 fases ut, foreslås det å redusere bevilgningen på posten med 10 millioner kroner, heter det statsbudsjettforslaget til Siv Jensen.

Det vil få store konsekvenser for KFV og for de voldsutsatte, ifølge direktør Marit Zahl Jonasseni KFV. Hun mener regjeringen tar feil i at man er ferdig med å behandle 22. juli-sakene.

- Oppreisningserstatningene i 22. juli-saken er ferdigbehandlet. Alle som var på Utøya 22. juli har fått oppreisning siden de var i livsfare. Men det vil komme søknader om erstatning i forbindelse med 22. juli i mange år fremover. Det er snakk om menerstatning og dekning av fremtidig økonomisk tap, sier hun.

- Det vil ta lang tid før erstatningsspørsmål for unge voldsutsatte blir ferdig, sier direktøren..

- Slik tunge saker vil vi ha i mange år fremover. Det vil få store konsekvenser for KFV dersom dette budsjettet blir vedtatt. Det blir veldig galt å ta bort ekstrabevilgningen, sier Jonassen, som sier de skal jobbe for å fylle sine oppgaver også med det neste budsjettet.

- Tilbudet til voldsutsatte blir mer eller mindre rasert, sier direktøren.

Hun frykter kuttene fører til lengre saksbehandlingstid og flere restanser, at saker ikke blir ferdigbehandlet.

Kontoret for voldsofferestatning består i dag av cirka 50 årsverk sammen med Rådgivningskontorene for kriminalietsofre. Nå varsler kontoret, som ligger i Vardø, at de må nedbemanne.

- Denne reduksjonen må tas av lønnsbudsjettet. Det koster cirka 500 000 per årsverk her i Finnmark.

Etter terrorangrepene fikk KFV en stor ekstrabevilgning for å kunne håndtere de mange ofrene. Det ble samtidig erkjent at budsjettet i lengre tid hadde vært for lite. Neste års budsjett blir nå redusert til mindre enn før 2011, ifølge Jonassen.

- Det er verdt å merke seg at KFV sin satsing på regress sammen med en mer effektiv saksbehandling har bidratt til mer enn en dobling av statens inntekter på området. I 2014 fikk staten inn hele kroner 66,9 millioner i regress. Ekstrabevilgningen har således ikke bare gitt en gevinst til de voldsutsatte i form av kortere saksbehandlingstid og dermed mindre belastning.  Staten får også igjen i form av en årlig inntektsøkning på cirka 30 millioner. Med foreslått budsjett for 2016 forventer KFV, på sikt, minst en halvering av statens inntekter på regress. Staten vil med andre ord få et netto tap på cirka 20 millioner kroner årlig, skriver KFV i en pressemelding.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer