Tilbudt 25000 for å tyste på kolleger

TV2-ansatt takket nei til Se og Hør-tilbud Se og Hør tilbød en TV2-medarbeider opptil 25000 kroner for gode tips om TV2-kjendisers nye kjærester, skilsmisser og graviditet, hevder kanalens ankermann og reporter Pål T. Jørgensen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han presiserer at det ikke var han selv som mottok tilbudet.

Bladet var interessert i tips om tre ting fra TV-kjendisenes privatliv: nye parforhold, graviditet og skilsmisser, sier Jørgensen.

Det var en navngitt Se og Hør-ansatt i ledende stilling som tilbød den TV2-ansatte maks 25000 kroner netto for gode tips som ville havne på ukebladets førsteside. Skatten skulle bladet ordne selv.

TV2-medarbeideren ble forespeilet at det skulle sige tusenlapper inn på vedkommendes konto. Det skulle bli god butikk å tipse Se og Hør, og den potensielle tipseren skulle i så fall ikke bli glemt, opplyser Jørgensen, som for tida er politisk journalist i TV2s osloredaksjon.

Den TV2-ansatte ble altså forespeilet store inntekter ved å tyste om sine kollegers privatliv til Se og Hør, konkluderer han.

Forkastelig er et mildt uttrykk for den slags metoder. Dette er spionering av folks privatliv og tysting på kolleger. Jeg kan ikke tenke meg å gi intervjuer til et slikt blad, og jeg håper heller ikke andre i TV2 vil stille opp etter dette, sier Jørgensen.

Dagbladet har vært i kontakt med TV2-medarbeideren som fikk tilbudet for vel to år siden. Vedkommende oppfattet det som seriøst og avviste tilbudet som uaktuelt.

Personen vil ikke stå fram i intervju, men bekrefter opplysningene i saken.

Medarbeideren har ikke fått flere henvendelser fra bladet etter å ha takket nei til forespørselen.

Avviser beløpet

Den navngitte Se og Hør-lederen er ikke tilgjengelig for kommentar.

Sjefredaktør Odd J. Nelvik kan bare uttale seg på generelt grunnlag og henviser til ukebladets interne retningslinjer. Der heter det at tips som havner på førstesiden honoreres med 10000 kroner skattefritt.

Derfor vil jeg utelukke at et tilbud om 25000 kroner er framsatt. Dette høres ut som en røverhistorie, og siden den også kommer fra en anonym kilde, er jeg ytterligere skeptisk, sier han.

Nelvik bekrefter at bladet har gode tipsere i både TV2, TV3, TVN og i NRK, men han avviser at bladet har muldvarper eller faste informanter. Som andre medier har vi kilder, men ikke på fast lønn. Likevel har vi nok den beste tipsordningen i landet.

En ordning der tips om kollegers privatliv belønnes?

Ja, vi skriver ofte om folks privatliv, rendyrket underholdningsjournalistikk. Men jeg vil også minne om at TV2 har reklamert med inntil 10000 kroner for nyhetstips.

Stå fram!

Hvorfor tror du slike påstander settes fram mot Se og Hør hvis de ikke stemmer overens med virkeligheten?

Det hender at vi på vår vei framstiller folk ufordelaktig, f.eks. i forbindelse med negativ omtale av TV-program. Det kan være et hevnmotiv, antar sjefredaktøren, som oppfordrer mottakere av slike tilbud om å stå fram.

Det samme gjør direktør Arne A. Jensen i TV2.

Opplysningene er så uhyrlige at jeg knapt nok tror det, sier han. Hvis dette skulle være riktig, er det så alvorlig at det burde forfølges strafferettslig. Jeg vil oppfordre kilden og eventuelt andre som har fått slike tilbud, om å stå fram. Dette er negativt ikke bare for TV2, men for en samlet norsk presse, og må løses.

"Alt kan kjøpes"

Jeg har ansett Se & Hør som et seriøst tidsskrift, og vil i det lengste tro at opplysningene ikke medfører riktighet.

Så dette kommer overraskende på deg?

Vel, noen sier man kan kjøpe hva som helst for penger. Dette kan tyde på at de har rett. Men en slik systematisk etterretningsvirksomhet mot enkelte framskutte mediepersoner har jeg ikke vært borti, sier Jensen. Kanskje har man en angiver i sitt nære arbeidsmiljø med andre intensjoner enn å jobbe for bedriften. Det blir håpløst. Dessuten kan det være grunn til å frykte at vi ikke kjenner alle i TV2 som har fått slike tilbud, og at ikke alle har takket nei, sier Jensen.