Tilbudt 30000 for lydbånd

Ansatte i Luftfartsverket er blitt tilbudt 30 000 kroner for et lydbånd hvor en avdelingssjef skal ha kommet med grovt nedsettende uttalelser om noen av sine medarbeidere. Lydbåndet er tenkt brukt i en mulig rettssak mot Luftfartsverket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Krisen i Luftfartsverkets sertifikatavdeling ble blottlagt da Dagbladet i går skrev at ansatte i avdelingen gjør hemmelige lydbåndopptak av fortrolige samtaler med sine sjefer. Av frykt for å falle i unåde og miste jobben, samler de på bevis mot sin egen ledelse.

Luftfartsverket skal engasjere et rådgiviningsfirma for å foreslå løsninger på problemene i sertifikatavdelingen.

Bønn

Nå skal en flyoperatør i markedet, en flyskole ifølge Dagbladets kilde, ha fattet interesse for ett av de hemmelige lydbåndopptakene. Foranledningen er et internt notat der en ansatt anonymt, men på Luftfartsverkets brevpapir, krever at en av sjefene må omplasseres. Notatet, som Dagbladet sitter på, ble stilet til luftfartsdirektør Ole Liavaag og var en bønn om at han rydder opp i sertifikatavdelingen.

Den ansatte hevder de blir truet med «oppsigelse og det som verre er, hvis ikke ordre følges». Behandlingen av personellet beskrives som «klanderverdig» og «graverende».

Tilbudt 30 000

Brevsenderen skriver at «noen har på tape» hvordan sjefen «ønsker å kommunisere med kvinnelige ansatte». Deretter siteres en uttalelse som er grovt nedsettende og med seksuelle undertoner.

Dette dokumentet har siden sirkulert, og havnet i hender på folk i bransjen utenfor Luftfartsverket.
Dagbladet har snakket med en ansatt i Luftfartsverket som bekrefter å ha mottatt et tilbud på rundt 30 000 kroner for lydbåndet.

Leier inn byrå

En flyskole som har en del uoppgjort med Luftfartsverkets sertifikatavdeling skal ha ønsket seg lydbåndet. Dagbladet blir fortalt at begrunnelsen er at bedriften ønsker å bruke lydbåndet til å svekke Luftfartsverkets troverdighet i en mulig rettssak.

Også direktør Viggo Løfsgaard i Luftfartsinspeksjonen kjenner til det anonyme brevet, der avsenderen avslutter: «Det må ryddes opp i disse forholdene snarest, slik at en unngår å måtte gå til Samferdselsdepartementet, TV2 og de øvrige media for å sette fokus på tilstanden.» Løfsgaard forholder seg ikke til anonyme brev.
Men etter Dagbladets oppslag om lydbåndskandalen i går, har det «toppet seg», som han sier.
I går besluttet han derfor at et profesjonelt personalfirma skal leies inn «for å kartlegge arbeidsmiljøet i sertifikatavdelingen og komme med forslag som kan hjelpe oss med å løse problemene.» Allerede tirsdag møter han en representant for firmaet.

- Det som er kommet fram i Dagbladet er meget alvorlig og ubehagelig. Jeg håper dette firmaet klarer å komme med gode forslag så vi kan gjenopprette gode arbeidsforhold og tilliten innad og utad.

- Så du skal ikke under lupen?
- Nei, problemet ligger i sertifikatavdelingen, og dette har jo toppet seg veldig. Derfor tar jeg ansvar og gjør noe med det.

- Du er selv en av dem som i hemmelighet er tatt opp på bånd. Er du nervøs for hva som kan finnes på båndene?
- Jeg har ikke sagt noe som skulle gjøre meg nervøs. Men det er ubehagelig. Og det må imidlertid da finnes mer konstruktive framgangsmåter enn å gjøre hemmelige opptak på lydbånd, svarer direktør for luftfartsinspeksjonen i Luftfartsverket Viggo Løfsgaard.

KRISETILTAK: Luftfartsdirektør Viggo Løfsgaard vil rydde opp i arbeidsmiljøet. Løfsgaard er selv tatt opp på bånd.