Tilbudt datterens hjerne tilsendt

Tre måneder etter at Bjørg Skeie (25) gravla datteren Amanda, fikk hun ved en tilfeldighet vite at datterens hjerne lå igjen på Haukeland Sykehus. Legene tilbød henne å få den tilsendt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I romjulen i fjor mistet Bjørg Skeie datteren i krybbedød. Hun fikk beskjed om at datteren rutinemessig måtte obduseres, men ble fortalt at alle organer skulle legges tilbake før begravelsen.

- Jeg forklarte dem at jeg hadde lest i avisen at organer var blitt fjernet uten at pårørende ble informert. Jeg lurte på om noe slikt hadde skjedd på Haukeland også. De svarte da at jeg kunne ta det helt med ro. Alt ble lagt på plass, sier Skeie til Bergens Tidende.

Først en tid etter begravelsen kom sjokkmeldingen. Bjørg Skeie oppsøkte obdusenten, Gades institutt, for å spørre om dødsårsaken var fastslått. Da fikk hun vite at enkelte undersøkelser av hjernen gjensto.

Skeie og ektemannen Jørn Jacobsen ble rystet og sjokkert.

- Vi gikk rundt og trodde at vi hadde gravlagt Amanda. Det var forferdelig å høre at en del av henne fortsatt lå i et glass, sier 25-åringen.

Hun ville vite hva som skulle skje med hjernen videre.

- Jeg fikk da tilbud om å få hjernen tilsendt, slik at jeg kunne begrave den sammen med Amanda. Det var helt utrolig.

Førsteamanuensis Peer K. Lilleng ved Gades institutt opplyser at de i enkelte saker tilbyr foreldre å få utlevert hjernen etter at alle undersøkelser er avsluttet.

- Vi må ta ut hjernen og fiksere den i noen uker etter obduksjonen. Hvis ikke foreldrene ønsker den, blir den brent her på sykehuset, sier han.

Bjørg Skeie sier hun forstår at det er nødvendig å beholde hjernen etter en obduksjon, men reagerer kraftig på måten hun fikk vite dette på.

NTB