Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

New Zealand:

Tilbydde gratis pizza - fikk kritikk

Ville gi gratis pizza til alle som heter Karen.

PIZZATILBUD: Alt gikk ikke helt som planlagt da pizzakjeden ville gi ut gratis pizza. Foto: Lucy Nicholson / Reuters / NTB Scanpix
PIZZATILBUD: Alt gikk ikke helt som planlagt da pizzakjeden ville gi ut gratis pizza. Foto: Lucy Nicholson / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Om du har vært til stede på sosiale medier det siste året, har du kanskje fått med deg fraser som «OK Karen», eller bare generelt at folk blir kalt «Karen».

Navnet har i hovedsak blitt brukt som en fellesbetegnelse på personer som oppfører seg egoistisk, rasistisk, klager mye og føler at de har krav på det meste.

I USA kan man blant annet identifisere en «Karen» med at hun vil snakke med daglig leder, om hun ikke får det som hun vil.

Noen har også reagert på bruken av navnet, og prøvd å argumentere for at det både er rasistisk og kvinnehatende.

«Søker alle (snille) Karener!»

Fordi det også er mange som heter Karen, og som ikke nødvendigvis går under kategorien «en Karen», ville pizzakjeden Domino's prøve å lyse opp hverdagen til disse kvinnene.

På de australske og newzealandske sidene til pizzakjeden la de derfor ut et tilbud hvor de ønsket å gi bort gratis pizza til alle som het Karen:

«Søker alle (snille) Karener! Navnet deres har blitt brukt om en gruppe mennesker som er både egoistiske og kravstore. Det som pleide å være et lettbeint meme, har nå blitt fornærmende for alle som faktisk heter Karen. I dag tar vi navnet tilbake! Hos Domino's ønsker vi å forene folk, og vi ønsker å feire alle som heter Karen der ute, ved å gi dem en gratis pizza!»

Videre skrev sjefen for markedsføringsavdelingen deres, Allan Collins, at alle måtte skrive en tekst på 250 ord til pizzakjeden, som viste at de var en av «de snille», ifølge BBC.

HER KOKER DET OVER: Mina Hadjian skjeller ut P3 og egen produsent. Vis mer

Fikk mye kritikk

Dessverre fikk ikke posten deres den responsen de forventet.

Den ble umiddelbart kritisert, og flere dro fram at «Karen-negativitet» er et problem som i stor grad omhandler privilegerte hvite middelaldrende kvinner.

«For det meste er Karener hvite privilegerte kvinner. Om noen få personer som faktisk heter Karen, ikke liker memet, så kunne de jo prøvd å leve med 400 år med undertrykkelse», skriver en bruker på Twitter.

Andre dro fram at de som blir kalt «Karener», jobber for å få folk som allerede tjener dårlig, til å miste jobben ved å snakke med sjefen deres. Noen nevnte at det er disse personene som nekter å bruke munnbind, selv når det er påbudt.

Etter dette valgte Domino's å ta ned posten, og legge ut en beklagelse på sine sider:

De skriver blant annet at det var ment som en post som skulle få folk til å trekke på smilebåndet, og at folk oppfattet det annerledes enn de ønsket.

Tidligere denne måneden truet en kvinne i Melbourne med å saksøke jernvarekjeden Bunnings, fordi de som jobbet der sa at det var obligatorisk å ha på seg munnbind inne i butikken. Kvinnen ble seinere kalt «Bunnings Karen» på grunn av denne hendelsen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!