Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tilbyr 25 øre pr. same

TROMSØ (Dagbladet): Statens fond, som skal gjøre opp for overgrepene mot samene i Norge, gir 25 øre pr. dag i erstatning til hver same. Sametinget takker trolig nei til «tilbudet».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I nyttårstalen for drøyt to år siden ba statsminister Kjell Magne Bondevik om unnskyldning for uretten som er begått mot samefolket.

- Samefondet er blitt et symbolslag i løse lufta, og har skapt stor frustrasjon i det samiske samfunnet. Bondeviks tanke var god, men når vi ser resultatet, hadde det kanskje vært like greit å la være, sier sametingspresident Sven Roald Nystø.

Sametinget skal behandle saken i mai, og mye tyder på at samenes parlament takker høflig nei til «erstatningsgaven» fra staten.

- Vi er svært skeptiske til den formen samefolkets fond har fått, og slik det nå ligger an, kan det ikke utelukkes at vi takker nei. Det finnes gode argumenter for at Stortinget bør ta hele saken opp på nytt dersom Sametinget ber om det, sier Nystø.

90 kroner året

Stortinget har bevilget 75 millioner kroner i «kollektiv erstatning» til samene som følge av fornorskningspolitikken. Av dette kan bare den årlige avkastningen, om lag fire millioner kroner, brukes til utvikling av «samisk språk, kultur og identitet». I dag føler mange samer seg snytt.

- Staten har kjøpt seg fri for en billig penge, mener samepolitiker Viktor Trosten i Tana.

Hans regnestykke er slik: Det bor 50000 samer i Norge. Per hode vil samefondet da utgjøre 25 øre pr. dag, 7,50 i måneden eller 90 kroner i året.

- Mange har lidt kolossalt mye og fått ødelagt sine liv. Husk at hele 25000 samer ble fratatt morsmålet som følge av tvangstiltak i skoleverket. For dem er tilbudet en ren vits, sier Trosten.

Ulykkelig historie

Stortinget har gitt Sametinget fullmakt til å disponere de rundt fire millioner fondskronene i året.

- Det virker ikke riktig at det er samene sjøl som settes til å forvalte konsekvensene av den langvarige fornorskningen. Stortinget lempet ansvaret over på oss uten at vi ble spurt til råds, sier Sven Roald Nystø, som mener politikerne ikke kan ha forstått hva det innebærer å ta et oppgjør med en lite ærerik del av norsk historie.

RASENDE: - Tilbudet på 25 øre dagen til samene er den rene vits, sier sametingspolitiker Viktor Trosten.
Hele Norges coronakart