Tilbyr 30 000 for dødshjelp

En kvinne på Østlandet tilbyr rørleggermester Tage Wahl Pedersen 30 000 kroner for å ta livet av hennes MS-syke mann. Også dødshjelplegen Christian Sandsdalen har fått henvendelser om å ende livet til dødssyke pasienter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette vitner om desperasjon, og at det er nødvendig med en lovendring, sier Wahl Pedersen og Sandsdalen til Dagbladet. For 12 år siden hjalp rørleggermester Tage Wahl Pedersen sin dødssyke kamerat Fredrik Møller (65) å dø. Etter at han vitnet i saken mot Christian Sandsdalen, har han fått flere henvendelser fra desperate personer.

Tilbyr 30000 kroner

For tre uker siden fikk rørleggermesteren et brev fra en kvinne på Østlandet. Kvinnen har pleiet sin MS-syke mann i flere år. I brevet skriver kvinnen at hun har lest om Wahl Pedersen og Sandsdalen i avisene, og at hennes svært syke mann bare har ett ønske: å få dø uten smerter.

«Kan du hjelpe min eiegode mann å få sitt siste ønske oppfylt?» spør kvinnen i brevet. Wahl Pedersen blir tilbudt 30000 kroner for å hjelpe henne med å ta livet av ektemannen.

- Jeg har snakket med henne tre ganger. Henvendelsen vitner om desperasjon, og at det er nødvendig med en lovendring. Aktiv dødshjelp må bli tillatt i enkelte tilfeller, sier Wahl Pedersen til Dagbladet.

I brevet spør kvinnen om Wahl Pedersen kan skaffe tabletter og deretter utføre aktiv dødshjelp på ektemannen.

- Mannen er i en såkalt terminal fase. Kvinnen sier at hun ikke greier å gjøre dette selv, men jeg har forklart henne at jeg aldri kommer til å utføre dødshjelp igjen, sier Pedersen.

Døde med rødvin

I november 1997 - i rettssaken mot Christian Sandsdalen - fortalte Wahl Pedersen for første gang om hvordan han hjalp sin dødssyke kamerat å dø. Fredrik Møller (65) led av den uhelbredelige sykdommen amytrofisk lateral sklerose (ALS). Dette er en kronisk, organisk nervesykdom, med liknende kjennetegn som MS. Muskelvev forsvinner, man får lammelser og tale- og svelgevansker.

Wahl Pedersen gikk inn på kjøkkenet, knuste noen tabletter i en messingmorter og blandet dem med rødvin. Så ga han glasset til kameraten. Møller døde en liten stund seinere. Politiet innledet etterforskning mot Wahl Pedersen, men seinere henla de saken.

- Etter at jeg sto fram i media, har jeg fått både telefoniske og skriftlige henvendelser fra desperate personer i Norge. Flere vil vite hvordan man best mulig kan ende livet til dødssyke mennesker, forteller rørleggermesteren.

Brukte morfin

Lege Christian Sandsdalen satte i juni 1996 en dødelig dose morfin på MS-syke Bodil Bjerkmann, etter hennes eget ønske. Sandsdalen meldte seg selv til politiet for å få debatt omkring aktiv og passiv dødshjelp. Dødshjelplegen ble dømt i byretten for overlagt drap, men anket til lagmannsretten. Her ble han frikjent av juryen, men fagdommerne satte kjennelsen til side. Så ble han dømt da saken kom opp på nytt i april i år. Sandsdalen anket på stedet, og Høyesterett vil sannsynligvis behandle anken tidlig neste år.

Store mørketall

- Også jeg har fått tilbud fra pårørende om å ende livet til svært syke pasienter, men jeg prøver å få dem til å forstå at det er umulig i min nåværende situasjon. Det er to grunner til at jeg ikke kan hjelpe: Jeg er fratatt legelisensen, og noe slikt vil heller ikke hjelpe min sak i rettsapparatet. I tillegg får jeg spørsmål om hvordan man best mulig kan ta livet av svært syke mennesker, sier Sandsdalen.

Den pensjonerte legen mener alle henvendelsene vitner om store mørketall og et stort behov for en lovendring.

- Jeg går inn for en lovendring, men jeg er ikke for en svært liberal lov. Det skal ligge strenge og veldefinerte betingelser til grunn for at en lege kan sette dødssprøyta, sier Sandsdalen til Dagbladet.

30 000 KRONER: En kvinne tilbyr rørleggermester Tage Wahl Pedersen 30 000 kroner for å ta livet av hennes MS-syke ektemann. - Helt forferdelig, sier Pedersen.