Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tilbyr 300 barn i mail

Kriminelle vil selge foreldreløse, advarer Unicef.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst 13 000 barn kan ha blitt foreldreløse etter katastrofen i Asia. Mange barn har også kommet bort fra foreldrene og familiene sine og klarer ikke selv å kontakte dem. Nå frykter FN trafficking med hjelpeløse barn.

Mange av barna ble ikke registrert i offentlige registre ved fødsel og mangler derfor en registrert identitet.

- Det er lett å si \'Han er nevøen min\', advarer Marc Vergara i Unicef.

Unicef advarer

John Budd, talsmann for Unicef, har mottatt rapporter om at både kriminelle og hjelpearbeidere har utgitt seg for å være foreldre til barn som er alene i Aceh-provinsen i Indonesia. Flere barn ble fløyet ut av området av organiserte kriminelle rett etter katastrofen. En annen talsmann for Unicef, Simon Ingram, bekrefter også at de har tegn som tyder på at traffickere opererer i Indonesia. Barnas skjebne kan være at de blir solgt til adopsjon, slaveri, sex-misbruk eller til og med ender opp som barnesoldater andre steder i verden.

- Vi har rapporter om at det er en alvorlig trussel mot barn fra skruppelløse traffickere som reiser til Aceh og prøver å få tak i barn. Vi tror at det skjer og at det er en alvorlig trussel, men omfanget kjenner vi ikke, sier Ingram.

I Malaysia har Unicef fanget opp mail og SMS der en person tilbyr 300 foreldreløse til adopsjon.

- Alt papirarbeidet blir ordnet, loves det i mailen om barna.

image: Tilbyr 300 barn i mail

Unicef tror at kriminelle organisasjoner enten allerede har kontroll over barna eller at nettverkene deres vet hvor de kan finne barn som er alene.

Utreiseforbud i Indonesia

Et indonesisk par er arrestert og siktet for å ha solgt barn til sex-trafikk i byen Medan i Indonesia. Herfra bringes barn til blant annet Singapore og Malaysia, der de får ny identitet. Myndighetene i Indonesia er så bekymret for situasjonen at de nå ikke tillater noen å forlate landet med barn under 16 år, melder CNN.

- Vi er redde for at barn kan bli utnyttet, sier pressesekretær Riaz Saehu ved den indonesiske ambassaden i Washington.

- Regjeringen ønsker å beskytte barna.

Unicef støtter avgjørelsen om at barna må forbli i Indonesia. De prioriterer å identifiere barn som er alene, slik at de kan bli overlatt til slektninger. Unicef understreker i sin plan at barna må beskyttes mot sexovergripere og kriminelle som styrer organisert handel med barn. Også FNs høykommisær for flyktninger, Ruud Lubbers, følger nøye med:

- Vi er forberedt på denne type handlinger og andre forferdelige ting, så vi er på vakt, sier han.

Amerikanske og europeiske par har meldt at de gjerne vil adoptere foreldreløse barn. Alle blir bedt om å være på vakt, slik at ikke kriminelle kidnapper og selger barn til adopsjon.

Fra Sri Lanka har det kommet flere rapporter om foreldreløse jenter som har blitt voldtatt og misbrukt etter tsunamien. Også i India har vilt fremmede meldt seg som slektninger og prøvd å ta med seg foreløse barn fra flyktningeleire og sykehus.

Kristian (12) og Oliver (3) savnes

I Thailand har det allerede blitt lett etter to nordiske barn som politiet har fryktet kunne være kidnappet i kaoset som oppsto etter tsunamien.

Svenske Kristian Walker (12) forsvant som mange andre sporløst etter at bølgene slo inn over strendene i Thailand. Men i motsetning til de fleste savnede, ble Kristian ifølge tre sykehusansatte sett i live på et sykehus etter katastrofen sammen med en europeisk mann med ukjent identitet. De to var på sykehuset både samme dag som katastrofen skjedde 26. desember og 27. desember. Legene er helt sikre på at det var Kristian. Den ukjente mannen skal ha tatt gutten med seg ut av sykehuset, ifølge legene, som er avhørt av politiet.

Familien hans søker fortvilet etter spor av gutten. I dag ble en tysk mann sjekket ut av saken, og svensk politi tror ikke lenger at Kristian ble kidnappet. Men bestefaren Daniel Walker leter videre i Thailand. Han er ikke overbevist om at politiet fant rett mann.

Også i Danmark leter et foreldrepar etter sønnen sin. Lille Oliver Persson (3) skal ha vært på sykehuset Takuapa Hospital i Khao Lak-området samme dag som katastrofen skjedde, men ble hentet av to eller tre ukjente menn. Den danske avisa Ekstrabladet har gjort en rekke undersøkelser rundt gutten, og politiet er koblet inn også i denne saken.

I går sa thailandsk og dansk politi at de tviler på ryktene om bortføring. Politimannen Peter Ekberg er i Thailand og leder etterforskningen av saken.

- Vi står overfor en meget vanskelig etterforskning av en veldig vond sak, sier Ekberg i dag.

(Kilder: CNN, The Times, Al Jazeera, Ekstrabladet, Jyllands-Posten, Expressen, Aftonbladet, Bild)

OFRE:</B> Barn som er uten foreldre, kan lett bli ofre for voksne som ønsker å utnytte dem. Unicef advarer nå mot trafficking med barn som ble ofre i tsunami-katastrofen.
SAVNET:</B> Svensk politi sier i dag at de ikke lenger tror at Kristian Walker ble kidnappet. Bestefaren leter likevel videre etter 12-åringen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media