FLERE ØNSKER Å FJERNE: Oslo kommune tilbyr å betale regningen for ungdom som angrer og ønsker å få fjernet MS-13-tatoveringen sin. Dagbladet har møtt personer med MS-13-tatovering i Oslo. De forteller at de går med synlige tatoveringer, men at det ikke betyr at de er kriminelle. Foto: Henning Lillegård
FLERE ØNSKER Å FJERNE: Oslo kommune tilbyr å betale regningen for ungdom som angrer og ønsker å få fjernet MS-13-tatoveringen sin. Dagbladet har møtt personer med MS-13-tatovering i Oslo. De forteller at de går med synlige tatoveringer, men at det ikke betyr at de er kriminelle. Foto: Henning LillegårdVis mer

Tilbyr å betale for å fjerne gjengtatoveringer

Oslo kommune blir kontaktet av ungdom som angrer på sine MS-13-tatoveringer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
Oslo kommune har i flere bydeler blitt kontaktet av ungdom som av ulike grunner ønsker å få fjernet gjengsymboler tatovert på kroppen, men som ikke har råd til behandlingen selv.

Dagbladet fortalte i går at politiet i Oslo siden november i fjor har kartlagt rundt 40 ungdommer, helt nede i 13-årsalderen, som kopierer tatoveringer, klær og ritualer etter den beryktede kriminelle gjengen MS-13 fra USA.

Synlig tatoveringPolitiet definerer ikke grupperingen som en gjeng, men en gruppe i etableringsfasen som de har relativt god oversikt over. Dagbladet har møtt personer med MS-13-tatoveringer i Oslo. De forteller at de har tilhørighet til gruppa, men at det ikke betyr at de er kriminelle.

Vil fjerne tatovering Politiet er i løpende dialog med Oslo kommune om utviklingen. Ove Kristofersen i SaLTo-sekretariatet, en samarbeidsmodell mellom oslopolitiet og kommunen, kjenner fenomenet godt.

- Vi har hatt et par, tre saker hvor ungdom ønsker å få fjernet MS-13-tatoveringen sin og ønsker å komme seg ut av nettverket. Da må ikke det initiativet stoppe ved kostnadene og kommunen må vurdere å ta regningen, sier Kristofersen til Dagbladet.

Kommunen har ikke en øremerket budsjettpost for fjerning av gjengtatoveringer for ungdom.

- Det mest nærliggende er å la barnevernet i bydelene løse dette, sier han.

Å fjerne en tatovering er en tidkrevende prosess. Å fjerne en halv rygg med svart tatovering vil rundt regnet koste cirka 10 000 kroner, opplyser Anne Harila ved Laserklinikken til Dagbladet.

Ikke smart Kristofersen forteller at mange ungdommer ikke visste hva de gjorde da de fikk tatoveringen og forsto ikke konsekvensene den kunne gi.

- Hvis man senere i livet skal reise eller studere i USA eller andre land, også i byer i Europa, er det ikke veldig smart å operere med gjengsymboler. Symbolene setter i gang umiddelbare mekanismer som beskyttelse eller rivalisering med andre gjenger, som man kanskje ikke ønsker, sier han.

Kristofersen sier at ungdom selv må ta konsekvensen for hva de ønsker å tegne på kroppen, men ser det som et positivt og forebyggende tiltak å bistå med hjelp.

- Å kopiere utenlandske gjengtatoveringer er rimelig nytt i Norge. Dersom et titalls ungdommer ønsker å fjerne disse, så er det en ny oppgave for oss, men som vi selvfølgelig tar, sier Kristofersen.