Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tilbyr billigbegravelser:- Det er for dyrt å dø i Norge

Fra småbruket i Aust-Agder driver Tore Konnestad gravferdsbransjens svar på LIDL.

LAVPRISBEGRAVELSER: Tore Konnestad driver begravelsesbyrå fra gården i Aust-Agder. - Hos meg koster det 18-19000 kroner inkludert moms uansett. Det er ikke nødvendig å ta mer, rett og slett, sier Konnestad til Dagbladet. Foto: Erik Holand
LAVPRISBEGRAVELSER: Tore Konnestad driver begravelsesbyrå fra gården i Aust-Agder. - Hos meg koster det 18-19000 kroner inkludert moms uansett. Det er ikke nødvendig å ta mer, rett og slett, sier Konnestad til Dagbladet. Foto: Erik Holand Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg tenker at det er for dyrt å dø i Norge. Prisnivået er for høyt. Jeg kunne godt tatt 12000 mer for hver begravelse, men det synes jeg blir spekulativt, sier Konnestad til Dagbladet.

Konnestads gravferdsfirma, som han driver fra gården sin i Froland, ble omtalt i Agder-Posten i går.
På gården oppbevarer Konnestad kister i et gammelt uthus. Prisen er den samme for alle som vil ha en gravferd.

- Hos meg koster det 18-19000 kroner inkludert moms uansett. Det er ikke nødvendig å ta mer, rett og slett. Det koster det samme å dø søndag som fredag, jeg driver etter et likhetsprinsipp, sier Konnestad.

Han mener gravferdsbransjen i for stor grad spekulerer i at kun det beste er godt nok når de skal gravlegge noen av sine kjære.

- Jeg ønsker ikke å henge ut noen, men jeg er gjerne med på å ta et oppgjør med bransjen. Man kan gjøre en meget god jobb for den prisen jeg tar, sier Konnestad.

Lik pris på kistene Han påpeker at flere begravelsesbyråer kan ha en lav utgangspris, men at utgiftene deretter gjerne baller på seg for pårørende i en sorgsituasjon.

- Når noen spør om pris kan de godt si 15.000 kroner, men så blir det 45.000. Min måte å gjøre det på er at jeg har fem kister, men alle koster det samme. Vanlige folk med begrensede midler vil også gjerne ha en mulighet til å velge, sier Konnestad.

Agderposten skriver at gjennomsnittsprisen for begravelser i Norge, ifølge begravelsesbyråenes egen fagorganisasjon, ligger på mellom 30.000 og 40.000 kroner.

Landets største begravelsesbyrå, Jølstad, omsatte i 2014 for 191 millioner kroner og hadde et resultat på 19 millioner kroner.

KISTER I UTHUSET: Blant bocciaballer, snøfresere og lysestaker oppbevarer Konnestad kistene i et gammelt uthus. - Jeg har fem forskjellige kister. Alle koster det samme, sier Konnestad. Foto: Erik Holand
KISTER I UTHUSET: Blant bocciaballer, snøfresere og lysestaker oppbevarer Konnestad kistene i et gammelt uthus. - Jeg har fem forskjellige kister. Alle koster det samme, sier Konnestad. Foto: Erik Holand Vis mer

I 2012 snakket Dagbladet med Kirsten Engelstad, som følte seg lurt etter at begravelsen av ektemannen kostet henne nærmere 90.000 kroner.

Epler og pærer Det er Virke gravferd som organiserer begravelsesbyråene i Norge. Gunnar Hammersmark, direktør i Virke gravferd, mener Konnestad bommer i sin beskrivelse av begravelsesbyråene som grådige.

- Det som blir vanskelig er at han sammenligner epler og pærer i forhold til kostnader. Han sier at han tar 19000 kroner, men at blomster og annonser blir utenfor. Da sammenligner han med de estimatene vi har, som inkluderer både blomster og annonser, sier Hammersmark.

Han mener ikke det er riktig at pårørende føler seg presset til å velge dyre løsninger i møte med gravfersdskonsulenter.

- Dette kan belegges med at pristilsynet har laget en prisforskrift som alle begravelsesbyråer skal ha på sine hjemmesider. Der er det definert prisrammer for en minimumsløsning og en maksimumsløsning. Det folk velger ligger under midten. Det har også forbrukerombudet uttalt, at dette fungerer. Pårørende får sine valgmuligheter og tar sine valg, sier Hammersmark.

- Mitt syn på bransjen er nok litt annerledes enn Konnestads. Kan opererer meg bekjent ikke med noen slik prisinformasjon. For meg kan det virke som at han tar valget for de pårørende, sier han.

MÅ FÅ VELGE: Direktør i Virke Gravferd, Gunnar Hammersmark, påpeker at de fleste pårørende velger en begravelse i nedre del av prisspekteret. - Pårørende får sine valgmuligheter og tar sine valg, sier han. Foto: Virke
MÅ FÅ VELGE: Direktør i Virke Gravferd, Gunnar Hammersmark, påpeker at de fleste pårørende velger en begravelse i nedre del av prisspekteret. - Pårørende får sine valgmuligheter og tar sine valg, sier han. Foto: Virke Vis mer