Tilbyr erfarne kjendisledere

NHOs Kristin Clemet går nye veier: For å hindre unge IT-gründere i å kjøre gode ideer i grøfta, vil hun tilby dem erfarne næringslivstopper som mentorer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Mange trenger bistand i den vanskelige overgangen fra gründerfase til vekst, forklarer Kristin Clemet, viseadministrerende direktør i NHO, til it-avisa Computerworld.

Det er nemlig ikke bare moro plutselig å sitte der med et salgbart produkt og 40 ansatte. Er du ikke lommekjent i arbeidsmiljøloven, regnskapsloven og skatteetatens regler, kan du kjapt sitte i ei juridisk eller økonomisk klemme. Derfor mentorer - eller rådgivere om du vil. Erfarne næringslivsledere, som ikke lenger bare drives av egne karrieremål, skal øse av sin visdom for å få nye, velfungerende bedrifter på beina.

- En mentor er ikke et heltidsansatt orakel, men en døråpner som for eksempel kan introdusere kandidaten for internasjonale kontakter og miljøer, sier Clemet.

Norvik og Langballe

Ideen er ikke lansert offentlig ennå, men ifølge Clemet er entusiasmen for mentorprosjektet stor innad i NHO. Blant annet fordi prosjektet kan bidra til å endre NHOs image, og således trekke flere IT-foretak inn i organisasjonens rekker.

- I andre land trapper enkelte ledere ned, for så å leie seg ut til yngre foretak som trenger deres kompetanse og erfaring. Det er noenlunde denne modellen vi foreslår, sier Clemet.

Ingen mentorer er foreløpig rekruttert, men påtroppende Børs-styreleder Harald Norvik nevnes som eksempel på den ideelle mentor. Om han blir å finne på listen, gjenstår å se.

Bare for NHO-bedrifter

Alle typer bedrifter skal i utgangspunktet kunne få mentorhjelp, forutsatt at de melder seg inn i NHO. Men det er ingen tvil om at behovet innen IT-bransjen synes spesielt stort. Her sitter kloke hoder og utvikler stadig nye løsninger, men vet kanskje ikke all verden om god, gammeldags bedriftsledelse.

Ifølge Computerworld ønsker Clemet i første omgang å opprette en base med mentorer, som unge bedriftsledere kan søke kontakt med. Ordningen er ikke ferdig prosjektert, men tanken er at NHOs mentorer skal være i aksjon så kjapt som mulig.